Sernik o smaku piernika będzie idealnym wypiekiem na świąteczny stół. Kwaskowe nuty wiśni super uzupełniają słodką sernikową warstwę.
Składniki:
- 5 jajek
- 230 g cukru drobnego do wypieków
- 800 g twarogu sernikowego
- 70 g miękkiego masła
- 1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g mrożonych wiśni
Wierzch:
- 250 g mrożonych wiśni
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 czubata łyżka galaretki truskawkowej
Oraz:
- 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy
- 1 łyżka mąki pszennej do obsypania formy
Jajka, masło i twaróg wyjmujemy z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem.
Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i posypujemy łyżką mąki.
Piekarnik rozgrzewamy do 170°C.
Wiśnie na sernik rozmrażamy na sitku, odsączone mieszamy z łyżką mąki ziemniaczanej.
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy 200 g cukru i miksujemy na dużych obrotach 2 minuty. Dodajemy masło, mąkę i przyprawę piernikową. Krótko miksujemy. Dodajemy twaróg, ponownie miksujemy.
Do miski z białkami dodajemy 30 g cukru i ubijamy na sztywną pianę, którą delikatnie łączymy szpatułką z masą serową. Przekładamy do tortownicy i wyrównujemy wierzch. Na górę wykładamy wiśnie w skrobi ziemniaczanej i delikatnie wciskamy je w masę serową.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut, następnie obniżamy temperaturę do 130°C i pieczemy jeszcze 1 godz i 10 minut. Sernik pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez 30 minut, następnie przekładamy tortownicę na kratkę do studzenia. Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy w tortownicy do lodówki na noc.
Wiśnie na wierzch rozmrażamy i umieszczamy w rondelku wraz z sokiem. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i galaretkę. Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania. Mieszamy aż galaretka się rozpuści i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy wiśnie zaczną mocno tężeć, wykładamy je na wierzch wyciągniętego z blaszki sernika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz