grudnia 13, 2024

Sernik piernikowy z wiśniami

Sernik piernikowy


Sernik o smaku piernika będzie idealnym wypiekiem na świąteczny stół. Kwaskowe nuty wiśni super uzupełniają słodką sernikową warstwę.


fotografia kulinarna, portfolio fotograficzne


Składniki:

  • 5 jajek
  • 230 g cukru drobnego do wypieków
  • 800 g twarogu sernikowego
  • 70 g miękkiego masła
  • 1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g mrożonych wiśni

Wierzch:

  • 250 g mrożonych wiśni
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżka galaretki truskawkowej

Oraz:

  • 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy
  • 1 łyżka mąki pszennej do obsypania formy


Sernik piernikowy


Jajka, masło i twaróg wyjmujemy z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem.
Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i posypujemy łyżką mąki.
Piekarnik rozgrzewamy do 170°C.
Wiśnie na sernik rozmrażamy na sitku, odsączone mieszamy z łyżką mąki ziemniaczanej.

Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy 200 g cukru i miksujemy na dużych obrotach 2 minuty. Dodajemy masło, mąkę i przyprawę piernikową. Krótko miksujemy. Dodajemy twaróg, ponownie miksujemy.
Do miski z białkami dodajemy 30 g cukru i ubijamy na sztywną pianę, którą delikatnie łączymy szpatułką z masą serową. Przekładamy do tortownicy i wyrównujemy wierzch. Na górę wykładamy wiśnie w skrobi ziemniaczanej i delikatnie wciskamy je w masę serową.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut, następnie obniżamy temperaturę do 130°C i pieczemy jeszcze 1 godz i 10 minut. Sernik pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez 30 minut, następnie przekładamy tortownicę na kratkę do studzenia. Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy w tortownicy do lodówki na noc.

Wiśnie na wierzch rozmrażamy i umieszczamy w rondelku wraz z sokiem. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i galaretkę. Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania. Mieszamy aż galaretka się rozpuści i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy wiśnie zaczną mocno tężeć, wykładamy je na wierzch wyciągniętego z blaszki sernika.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz