Te słodkie paluchy serowe są obłędne! Nie można się od nich oderwać. Najlepsze są jeszcze cieplutkie :)
Składniki (11-12 sztuk):
- 350 g mąki pszennej + 1 łyżka do podsypania
- 25 g świeżych drożdży
- 70 g cukru + 1 łyżeczka
- 140 ml lekko ciepłego mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 50 g miękkiego masła
Nadzienie:
- 300 g zmielonego twarogu sernikowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 żółtko
Lukier:
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki soku z cytryny
Oraz:
Mąkę przesiewamy do misy. W środku robimy dołek, w który wkruszamy drożdże i posypujemy je 1 łyżeczką cukru. Wlewamy mleko i mieszamy zagarniając łyżką trochę mąki z brzegów, aby powstała rzadka papka. Odstawiamy na 15 minut.
Gdy zaczyn w mące podrośnie, dodajemy sól, cukier i jajko. Wyrabiamy ciasto przez 2 minuty i dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy ciasto co najmniej 10 minut, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 1,5 godziny.
Twaróg sernikowy (użyłam takiego z wiaderka "dobrej" firmy) mieszamy z żółtkiem i cukrem waniliowym.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Wałkujemy duży prostokąt i smarujemy go nadzieniem serowym. Składamy na pół, a następnie w poprzek tniemy na paski szerokości 3 cm. Każdy pasek zawijamy wokół własnej osi tworząc spiralkę i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia.
Paluchy smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Pieczemy do ładnego zrumienienia.
Cukier puder mieszamy energicznie w miseczce z sokiem cytrynowym. Lukrem polewamy przestygnięte paluchy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz