Prosty sposób na wyniesienie zwykłego schabowego na wyższy poziom, czyli sznycel po bawarsku. Marynata z musztardy i chrzanu sprawia, że mięso jest super aromatyczne i pełne smaku :)
Składniki (2porcje):
- 2 kotlety schabowe, każdy o wadze ok. 160 g
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 duża łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz
- 2 jajka
- 1/2 szkl. bułki tartej
- 1/2 szkl. mąki pszennej
Schabowe cienko rozbijamy tłuczkiem. Najlepiej przykryć mięso kawałkiem folii spożywczej, aby nie uszkadzać przy rozbijaniu powierzchni mięsa.
Rozbite kotlety oprószamy z obu stron solą i świeżo mielonym pieprzem. W miseczce łączymy musztardę i chrzan i tą mieszanką smarujemy kotlety z obu stron.
Panierujemy w mąkę, roztrzepanych jajkach i na końcu w bułce tartej.
Na patelni o grubym dnie rozpuszczamy i rozgrzewamy masło klarowane. Smażymy sznycle z obydwu stron na złoty kolor.
Smarzenie na jakiej ilości masła ? Bo na 2 łyżkach masła to za mało .
OdpowiedzUsuń