stycznia 15, 2025

Sznycel po bawarsku



Prosty sposób na wyniesienie zwykłego schabowego na wyższy poziom, czyli sznycel po bawarsku. Marynata z musztardy i chrzanu sprawia, że mięso jest super aromatyczne i pełne smaku :)





Składniki (2porcje):

  • 2 kotlety schabowe, każdy o wadze ok. 160 g
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 duża łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • 1/2 szkl. mąki pszennej





Schabowe cienko rozbijamy tłuczkiem. Najlepiej przykryć mięso kawałkiem folii spożywczej, aby nie uszkadzać przy rozbijaniu powierzchni mięsa.

Rozbite kotlety oprószamy z obu stron solą i świeżo mielonym pieprzem. W miseczce łączymy musztardę i chrzan i tą mieszanką smarujemy kotlety z obu stron.

Panierujemy w mąkę, roztrzepanych jajkach i na końcu w bułce tartej.

Na patelni o grubym dnie rozpuszczamy i rozgrzewamy masło klarowane. Smażymy sznycle z obydwu stron na złoty kolor.




1 komentarz:

  1. Smarzenie na jakiej ilości masła ? Bo na 2 łyżkach masła to za mało .

    OdpowiedzUsuń