stycznia 20, 2025

Zapiekane bataty z kozim serem



Gdy tworzyłam ten przepis, nie sądziłam, że połączenie batatów i koziego sera okaże się aż tak udane :) Tutaj wszystko ze sobą współgra - słodycz pieczonego batata, lekko rozpuszczonego i przyjemnie wyrazistego sera koziego z kwaśnym dipem czosnkowym oraz chrupiącą i soczystą lekko pikantną surówką :) Czyż to nie brzmi jak najwspanialszy wege obiad? :)


zdjęcia kulinarne, fotografia i stylizacja kulinarna


Składniki (3 porcje):

  •  3 mniejsze bataty
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku w łupinkach
  • 6 plasterków koziego sera Natural od Goat Farm
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego (opcjonalnie)

Dip czosnkowy:

  • 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Surówka:

  • 3-4 zewnętrzne zielone liście z główki białej kapusty
  • pół ogórka szklarniowego
  • garść łuskanych orzechów laskowych
  • 1 łyżka oleju z orzecha laskowego
  • 3 łyżki sosu sweet chili




Bataty dokładnie myjemy i osuszamy. Wkładamy do naczynia do zapiekania, polewamy oliwą i posypujemy połową łyżeczki soli. Nacieramy bataty dłońmi. Dorzucamy przekrojone na pół ząbki czosnku w łupinkach. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 190℃ przez 1 godz.

Do miseczki ze śmietaną ścieramy drobno czosnek. Wsypujemy pietruszkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy.

Orzeszki prażymy na suchej patelni i studzimy. Drobno siekamy.

Liście kapusty szatkujemy jak najdrobniej. Ogórka okrajamy w czterech stron, środek z pestkami odkładamy. Resztę kroimy w cienkie słupki. Ogórka dodajemy do kapusty, wsypujemy orzechy. Dodajemy olej z orzeszków i sos słodkie chili. Mieszamy.

Upieczone bataty (sprawdzamy wykałaczką czy w środku są miękkie) przekrawamy wzdłuż do połowy, lekko rozchylamy i układamy w środku po 2 plastry koziego sera. Wkładamy do piekarnika na 1 minutę, aby się rozpuścił.

Na talerzach robimy kleksy z dipu, wykładamy trochę surówki. Na niej kładziemy batata i do jego środka wkładamy więcej surówki. Można skropić odrobiną oleju sezamowego, udekorować pietruszką i posypać dodatkowymi orzeszkami.


*Wpis powstał we współpracy reklamowej z Goat Farm i Euroser.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz