stycznia 28, 2025

Grzanka z tofu, sałatą i jajkiem



Gruby mleczny "kromal" zamieniony w grzankę :) Ale nie taką zwykłą grzankę, tylko na wypasie! Jeśli tak jak ja lubicie niby zwyczajne potrawy podkręcać azjatyckimi akcentami, to na pewno moja śniadaniowa propozycja przypadnie Wam do gustu :)


zdjęcia jedzenia, kadry kulinarne


Składniki:

  • 1 gruba kromka chleba tostowego lub mlecznego
  • 20 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki pasty miso
  • 100g tofu naturalnego
  • 2 liście sałaty lodowej
  • 1 jajko
  • łyżka posiekanego drobnego szczypiorku
  • sezam do posypania (opcjonalnie)
  • sól, pieprz





Masło wymieszaj w miseczce z pastą miso (użyłam jasnej).

Tofu pokrój w plasterki i odsącz je za pomocą ręcznika papierowego.

Grubą kromkę na grzankę posmaruj z obydwu stron połową przygotowanego masełka miso. Połóż na rozgrzanej patelni i tostuj z obydwu stron na rumiany kolor. Zdejmij z patelni.

Na tą samą patelnię wyłóż resztę masełka miso i smaż na nim plastry tofu na złoty kolor z jednej i drugiej strony.

Liście sałaty posiekaj drobno. Usmaż jajko sadzone na suchej patelni z nieprzywierającym dnem. Dopraw je solą i pieprzem.

Grzankę połóż na talerzu, ułóż na niej plastry tofu, na nim sałatę, a na wierzch jajko sadzone. Posyp całość szczypiorkiem i sezamem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz