Gruby mleczny "kromal" zamieniony w grzankę :) Ale nie taką zwykłą grzankę, tylko na wypasie! Jeśli tak jak ja lubicie niby zwyczajne potrawy podkręcać azjatyckimi akcentami, to na pewno moja śniadaniowa propozycja przypadnie Wam do gustu :)
Składniki:
- 1 gruba kromka chleba tostowego lub mlecznego
- 20 g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki pasty miso
- 100g tofu naturalnego
- 2 liście sałaty lodowej
- 1 jajko
- łyżka posiekanego drobnego szczypiorku
- sezam do posypania (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Masło wymieszaj w miseczce z pastą miso (użyłam jasnej).
Tofu pokrój w plasterki i odsącz je za pomocą ręcznika papierowego.
Grubą kromkę na grzankę posmaruj z obydwu stron połową przygotowanego masełka miso. Połóż na rozgrzanej patelni i tostuj z obydwu stron na rumiany kolor. Zdejmij z patelni.
Na tą samą patelnię wyłóż resztę masełka miso i smaż na nim plastry tofu na złoty kolor z jednej i drugiej strony.
Liście sałaty posiekaj drobno. Usmaż jajko sadzone na suchej patelni z nieprzywierającym dnem. Dopraw je solą i pieprzem.
Grzankę połóż na talerzu, ułóż na niej plastry tofu, na nim sałatę, a na wierzch jajko sadzone. Posyp całość szczypiorkiem i sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz