stycznia 30, 2025

Tortilla z kurczakiem i mozzarellą



Tortilla to moja ulubiona imprezowa przekąska. Jest tyle możliwości jej przyrządzenia na ile tylko nasza wyobraźnia nam pozwoli :)
Kocham też zapiekanki z dużą ilością ciągnącego się sera... pomyślałam więc, że warto to połączyć i tak powstały extra chrupiące tortille z piekarnika, z bosko wypływającym serem i soczystym kurczakiem :) Wpadajcie do mnie na imprezkę! :)


fotograf kulinarny wrocław, stylista kulinarny, stylizacja jedzenia



Składniki (4 porcje):
  • 2 duże filety z kurczaka
  • 4 placki tortilli wieloziarnistej od Casa del Sur
  • 200 g mozzarelli w plasterkach
  • po 1/2 papryki czerwonej, zielonej i żółtej
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 łyżka posiekanej drobno jalapeno od Casa del Sur
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • sól, pieprz





Piersi z kurczaka kroimy w długie i cienkie paseczki. Doprawiamy je w miseczce olejem, solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, przyprawą gyros i oregano. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut.

Papryki kroimy w drobną kosteczkę. To samo robimy z pomidorem. Łączymy z kukurydzą i jalapeno.

Zamarynowanego kurczaka smażymy na mocnym ogniu z każdej strony i zdejmujemy z patelni.

Piekarnik rozgrzewamy do 200℃.
Na każdym placku tortilli rozkładamy plastry mozzarelli, później salsę paprykową, a na końcu usmażonego kurczaka. Tortille składamy w ulubiony sposób i układamy w naczyniu do zapiekania. Pieczemy z termoobiegiem przez 10-12 minut.


* Wpis powstał we współpracy reklamowej z Casa del Sur i DeCare.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz