Wkraczamy właśnie w sezon karnawałowy, który potrwa prawie 2 miesiące! Z pewnośnią podzielę się z Wami tutaj jeszcze niejedną imprezową przekąską :) Dziś jedna z nich - soczyste i jędrne faszerowane pieczarki z wołowiną doprawioną po meksykańsku. Delikatny smak pieczarek zestawiony z pikantnym mięsem i kremowym sosem serowym... Czy ktoś zdoła się oprzeć? Nie sądzę :)
Składniki (8 porcji):
- 8 większych pieczarek
- 400 g mielonej wołowiny
- 2 łyżeczki przyprawy chili con carne od Casa del Sur
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 100 g passaty pomidorowej
- garść startej mozzarelli
- sól do smaku
Do podania:
Z pieczarek wyciągamy ogonki i wycinamy ze środków grubsze brzegi.
Na oleju rumienimy posiekaną drobno cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wołowinę. Doprawiamy solą oraz przyprawą chili con carne. Podsmażamy mięso 5 minut i wlewamy passatę. Dusimy 2 minuty i studzimy.
Usmażone mięso mieszamy z mozzarellą i faszerujemy środki pieczarek ugniatając w nich jak najwięcej nadzienia. Układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy w 200℃ przez 15 minut. Wierzch zapiekanych pieczarek dekorujemy salsą serową i posiekaną kolendrą.
* Wpis powstał we współpracy reklamowej z Casa del Sur i De Care.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz