stycznia 09, 2025

Pieczarki chili con carne

Pieczarki faszerowane


Wkraczamy właśnie w sezon karnawałowy, który potrwa prawie 2 miesiące! Z pewnośnią podzielę się z Wami tutaj jeszcze niejedną imprezową przekąską :)  Dziś jedna z nich - soczyste i jędrne faszerowane pieczarki z wołowiną doprawioną po meksykańsku. Delikatny smak pieczarek zestawiony z pikantnym mięsem i kremowym sosem serowym... Czy ktoś zdoła się oprzeć? Nie sądzę :)




Składniki (8 porcji):
  • 8 większych pieczarek
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżeczki przyprawy chili con carne od Casa del Sur
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g passaty pomidorowej
  • garść startej mozzarelli
  • sól do smaku
Do podania:
  • salsa serowa od Casa del Sur
  • posiekana świeża kolendra


Pieczarki faszerowane


Z pieczarek wyciągamy ogonki i wycinamy ze środków grubsze brzegi.

Na oleju rumienimy posiekaną drobno cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wołowinę. Doprawiamy solą oraz przyprawą chili con carne. Podsmażamy mięso 5 minut i wlewamy passatę. Dusimy 2 minuty i studzimy.

Usmażone mięso mieszamy z mozzarellą i faszerujemy środki pieczarek ugniatając w nich jak najwięcej nadzienia. Układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy w 200℃ przez 15 minut. Wierzch zapiekanych pieczarek dekorujemy salsą serową i posiekaną kolendrą.


* Wpis powstał we współpracy reklamowej z Casa del Sur i De Care.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz