lutego 09, 2025

Omlet proteinowy o smaku szarlotki




Nie przepadam za śniadaniami na słodko. Ale jeśli już się na nie decyduję, to właśnie w niedzielę 😉
Ten mega puszysty omlet wzbogacony odżywką białkową możecie podać z różnymi owocami, kremami orzechowymi, miodem czy ulubionym dżemem 😁


portfolio fotografia kulinarna



Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 łyżka skyru naturalnego
  • 20 g odżywki białkowej o smaku szarlotki
  • 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Oraz:
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 3/4 jabłka
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • do podania: skyr naturalny, borówki, maliny, syrop klonowy, listki mięty itp.





Jabłko kroimy na plasterki i podsmażamy chwilę na patelni z odrobiną masła klarowanego. Odwracamy na drugą stronę i posypujemy cynamonem. Mieszamy i smażymy jeszcze około 2 minut.

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka łączymy w misie ze skyrem, mąką, proszkiem do pieczenia i odżywką białkową, najlepiej za pomocą trzepaczki rózgi.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do żółtek. Mieszamy bardzo delikatnie, aby masa pozostała jak najbardziej puszysta.

Na rozgrzanej patelni (u mnie o średnicy 20 cm) rozprowadzamy pół łyżeczki masła i wykładamy masę na omlet. Wyrównujemy wierzch szpatułką i przykrywamy szczelnie patelnię pokrywką. Smażymy na mniejszej mocy palnika około 7 minut. Podważamy omlet szeroką łopatką i jeśli jest ładnie zrumieniony to przewracamy delikatnie na drugą stronę. Teraz już BEZ POKRYWKI smażymy około 3 minut.

Wykładamy na talerz i od razu zajadamy ze smażonymi jabłkami i innymi ulubionymi dodatkami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz