Na pewno dużo zdrowszą alternatywą dla pączków smażonych w głębokim oleju są słodkości z piekarnika. Tłusty czwartek już tuż tuż, dlatego podrzucam Wam mój sprawdzony przepis na pyszne donuty z pistacjami :)
Składniki (12 sztuk):
- 240 g mąki pszennej
- 120 g erytrytolu (lub 90 g cukru)
- 40 g masła
- 2 jajka M
- 2 płaskie łyżki kwaśnej śmietany
- 170 ml mleka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki pasty pistacjowej
- 1 łyżka oleju do posmarowania foremek
Do ozdoby:
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Mąkę mieszamy z proszkiem i sodą. Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, dodajemy erytrytol, śmietanę, pastę pistacjową i ostudzone masło. Mieszamy trzepaczką do połącznia składników i wsypujemy sypkie składniki. Ponownie mieszamy, tylko do połączenia się składników.
Foremki do donutów smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do foremek do 3/4 ich wysokości.
Pieczemy w uprzednio rozgrzanym piekarniku do 180° przez 20 minut. Studzimy w foremkach, a następnie delikatnie wyjmujemy donuty.
Krem pistacjowy podgrzewamy wraz z mlekiem bardzo krótko. Zanurzamy w nim jedną stronę donutów i obtaczamy w posiekanych pistacjach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz