lutego 25, 2025

Donuty pistacjowe



Na pewno dużo zdrowszą alternatywą dla pączków smażonych w głębokim oleju są słodkości z piekarnika. Tłusty czwartek już tuż tuż, dlatego podrzucam Wam mój sprawdzony przepis na pyszne donuty z pistacjami :)


zdjęcia jedzenia, kulinarne zdjęcia


Składniki (12 sztuk):

  • 240 g mąki pszennej
  • 120 g erytrytolu (lub 90 g cukru)
  • 40 g masła
  • 2 jajka M
  • 2 płaskie łyżki kwaśnej śmietany
  • 170 ml mleka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki pasty pistacjowej
  • 1 łyżka oleju do posmarowania foremek
Do ozdoby:
  • 100 g kremu pistacjowego (nie pasty!)
  • 2 łyżeczki mleka
  • 1/2 szkl drobno posiekanych pistacji




Masło rozpuszczamy i studzimy.
Mąkę mieszamy z proszkiem i sodą. Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, dodajemy erytrytol, śmietanę, pastę pistacjową i ostudzone masło. Mieszamy trzepaczką do połącznia składników i wsypujemy sypkie składniki. Ponownie mieszamy, tylko do połączenia się składników.

Foremki do donutów smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do foremek do 3/4 ich wysokości.

Pieczemy w uprzednio rozgrzanym piekarniku do 180° przez 20 minut. Studzimy w foremkach, a następnie delikatnie wyjmujemy donuty.

Krem pistacjowy podgrzewamy wraz z mlekiem bardzo krótko. Zanurzamy w nim jedną stronę donutów i obtaczamy w posiekanych pistacjach.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz