lutego 15, 2025

Tarta z warzywami i prosciutto



Szybka i prosta tarta na spodzie z ciasta francuskiego to najlepszy sposób na wykwintny obiad lub kolację. Ja moją tartę zrobiłam z warzywami, które akurat miałam pod ręką, ale równie dobrze możecie dodać jeszcze coś do tego zestawu :)




Składniki (6 porcji):

  • 1 płat ciasta francuskiego o bokach 25x35 cm
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka sezamu jasnego i czarnego
  • 1 łyżeczka maku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • pół mniejszej cukinii
  • 1 szkl dyni pokrojonej w małą kostkę
  • 1 mała żółta papryka
  • 6-7 małych pomidorków (u mnie paprykowych wabi-sabi)
  • 2 łyżki skyru naturalnego
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • sól, pieprz
  • 6 plasterków szynki prosciutto
  • duża garść roszponki (lub rukoli)





Prostokątną formę smarujemy cienką warstwą masła. Wykładamy ciastem francuskim, a brzegi składamy do środka. Cały płat ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem, a brzegi posypujemy mieszanką sezamu i maku.
Do pozostałego jajka dodajemy skyr i doprawiamy solą i pieprzem. Po wymieszaniu wylewamy równomiernie na ciasto (ale nie na brzegi naszej tarty). Posypujemy odrobiną tymianku.

Paprykę i cukinię kroimy w małą kosteczkę. Masło rozpuszczamy na patelni i wrzucamy pokrojoną dynię, cukinię i paprykę. Dodajemy tymianek i podsmażamy na większym ogniu przez 3 minuty, aby warzywa lekko zmiękły. Doprawiamy solą i pieprzem.

Warzywa rozkładamy na tarcie, a na warzywach układamy pomidory pokrojone w grubsze plasterki. oprószamy je solą i pieprzem.

Pieczemy w 200°C przez 25 minut do ładnego zrumienienia brzegów.

Na upieczonej tarcie układamy różyczki z prosciutto i dekorujemy listkami roszponki. Podajemy od razu.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz