Szybka i prosta tarta na spodzie z ciasta francuskiego to najlepszy sposób na wykwintny obiad lub kolację. Ja moją tartę zrobiłam z warzywami, które akurat miałam pod ręką, ale równie dobrze możecie dodać jeszcze coś do tego zestawu :)
Składniki (6 porcji):
- 1 płat ciasta francuskiego o bokach 25x35 cm
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka sezamu jasnego i czarnego
- 1 łyżeczka maku
- 1 łyżka masła klarowanego
- pół mniejszej cukinii
- 1 szkl dyni pokrojonej w małą kostkę
- 1 mała żółta papryka
- 6-7 małych pomidorków (u mnie paprykowych wabi-sabi)
- 2 łyżki skyru naturalnego
- 1 łyżka listków świeżego tymianku
- sól, pieprz
- 6 plasterków szynki prosciutto
- duża garść roszponki (lub rukoli)
Prostokątną formę smarujemy cienką warstwą masła. Wykładamy ciastem francuskim, a brzegi składamy do środka. Cały płat ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem, a brzegi posypujemy mieszanką sezamu i maku.
Do pozostałego jajka dodajemy skyr i doprawiamy solą i pieprzem. Po wymieszaniu wylewamy równomiernie na ciasto (ale nie na brzegi naszej tarty). Posypujemy odrobiną tymianku.
Paprykę i cukinię kroimy w małą kosteczkę. Masło rozpuszczamy na patelni i wrzucamy pokrojoną dynię, cukinię i paprykę. Dodajemy tymianek i podsmażamy na większym ogniu przez 3 minuty, aby warzywa lekko zmiękły. Doprawiamy solą i pieprzem.
Warzywa rozkładamy na tarcie, a na warzywach układamy pomidory pokrojone w grubsze plasterki. oprószamy je solą i pieprzem.
Pieczemy w 200°C przez 25 minut do ładnego zrumienienia brzegów.
Na upieczonej tarcie układamy różyczki z prosciutto i dekorujemy listkami roszponki. Podajemy od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz