marca 03, 2025

Karpatka



Przyszedł czas by zrobić dla Was klasyczną karpatkę, bo jej czekoladowa wariacja już była KLIK! :)

Myślałam o tym, aby przygotować ją w wersji bardziej fit, ale nie ma co się oszukiwać, żaden krem z jogurtów nie zastąpi klasycznego smaku krem budyniowego. Sprawi raczej, że karpatka nie będzie w ogóle smakować karpatką, więc darujmy sobie i zjedzmy po prostu kawałek tego kalorycznego ciasta z radością :)




Składniki (blaszka o wym. dna 25x38 cm):

Ciasto parzone:

  • 190 ml wody
  • 95 g masła
  • 115 g mąki pszennej
  • 4 jajka L
Krem:
  • 700 ml mleka
  • 2 op. budyniu waniliowego bez cukru (2x40 g)
  • pół laski wanilii
  • 6 łyżek cukru/erytrytolu
  • 200 g miękkiego masła
Oraz:
  • cukier puder do posypania
  • łyżeczka masła do posmarowania blaszki





Ciasto: Wodę zagotowujemy z masłem i gdy się ono rozpuści cały czas gotując na małym ogniu wsypujemy mąkę i mieszamy całość energicznie rózgą. Trzymamy cały czas na małej mocy palnika i smażymy/parzymy ciasto mieszając łopatką silikonową przez minutę. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Gdy ciasto jest już w temperaturze pokojowej miksujemy je dodając po 1 jajku. Po dodaniu ostatniego jajka miksujemy jeszcze przez minutę.
Blaszkę smarujemy dokładnie masłem i rozsmarowujemy na niej połowę ciasta, cieniutką równą warstwę. Pozostawiamy około 1 cm nieposmarowanej blaszki od brzegu, z każdej strony. Pieczemy w piekarniku uprzednio rozgrzanym do 220°C około 30 minut. Wyjmujemy i przekładamy na kratkę. To samo robimy z drugą połową ciasta.

Krem: Z mleka odlewamy 2/3 szklanki i rozpuszczamy w nim proszki budyniowe. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem (ja dałam 2 łyżki cukru i 4 łyżki erytrytolu) i ziarenkami wyskrobanymi z wanilii. Wrzucamy również wyskrobaną laskę. Po zagotowaniu zestawiamy z palnika na 5 minut, aby mleko "przeszło" wanilią. Wyjmujemy laskę i stawiamy garnek na ogień. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy rozrobiony budyń i mieszamy energicznie gotując na małej mocy palnika aż budyń zgęstnieje. Gotujemy jeszcze minutę i odstawiamy do wystudzenia.

Miękkie masło miksujemy na puch, a następnie cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce wystudzonego budyniu, aż do całkowitego wykończenia.

Na jeden płat ciasta wykładamy krem i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim płatem i lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki na 4 godz. Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz