marca 19, 2025

Pampuchy z sosem pistacjowym



Jeśli mam już zjeść obiad na słodko, to zdecydowanie bardziej wolę pampuchy niż naleśniki. Takie z sosem pistacjowym i dodatkowe posypane prażonymi pistacjami to prawdziwa rozkosz :)




Składniki (11 szt.):

  • 200 ml mleka
  • 2 małe jajka
  • 400 g mąki pszennej + 2 łyżki
  • 2 łyżki cukru
  • 25 g masła
  • 25 g świeżych drożdży

Składniki na sos pistacjowy:

  • 140 g kremu pistacjowego (nie pasty!)
  • 80 ml mleka

Składniki pozostałe:

  • skyr naturalny
  • 2 garście pistacji
  • listki mięty



Mleko lekko podgrzewamy i wkruszamy do niego drożdże. Dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Dokładnie rozrabiamy i odstawiamy aby drożdże zapracowały, na 15 minut.

Mąkę przesiewamy do misy, masło rozpuszczamy i studzimy. Do misy z mąką wbijamy jajka, wlewamy masło i zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiamy przez 10-15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.

Wyrośnięte ciasto porcjujemy po 70 g i formujemy zgrabne bułeczki, odstawiamy je na 5 minut do podrośnięcia.

W naczyniu do gotowania na parze zagotowujemy wodę (powinno być jej nie więcej niż ⅓ objętości). Parujemy po 3-4 pampuchy na raz, w zależności od wielkości garnka. Garnek przykrywamy pokrywką i nie otwieramy podczas parowania. Gotujemy na mniejszej mocy palnika przez 9-10 minut.

Krem pistacjowy łączymy z mlekiem i podgrzewamy na małej mocy aż uzyskamy pożądaną konsystencję sosu.

Pampuchy podajemy od razu z kleksem skyru, polane sosem, udekorowane miętą i posypane posiekanymi pistacjami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz