Dziś na obiad serwuję chińskie pierożki dim sum nadziane aromatyczną i soczystą wołowiną :)
Składniki (12 sztuk):
Ciasto:
- 230 g mąki pszennej
- 140 ml ciepłej wody
- 1/4 łyżeczki soli
Farsz:
- 250 g mielonej wołowiny
- 120 g świeżych grzybów shiitake
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- sól, świeżo mielony pieprz
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu sweet chili
Oraz:
- posiekany drobno szczypiorek
- sezam do posypania (opcjonalnie)
Shiitake i seler naciowy kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na patelni na oleju rzepakowym przez 2 minuty aż zmiękną i studzimy.
Do wołowiny przeciskamy czosnek, dodajemy zawartość patelni i doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i olejem sezamowym. Wyrabiamy farsz i formujemy z niego 12 kulek.
Do mąki wlewamy dość ciepłą wodę, solimy. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które przykrywamy miseczką i odstawiamy na 5 minut.
Ciasto wałkujemy jak najcieniej i wykrawamy z niego 12 kwadratów. Na każdy kładziemy kulkę farszu z wołowiny i zbieramy boki ciasta do środka, ale nie sklejamy go do końca.
Pierożki gotujemy na parze 7-8 minut. Warto dno garnka z dziurkami posmarować olejem aby dim sum się nie przykleiły.
Składniki na sos mieszamy w miseczce.
Dim sum podajemy od razu po parowaniu razem z sosem do ich maczania. Posypujemy szczypiorkiem i sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz