kwietnia 01, 2025

Pierożki dim sum z wołowiną


Dziś na obiad serwuję chińskie pierożki dim sum nadziane aromatyczną i soczystą wołowiną :)




Składniki (12 sztuk):

Ciasto:

  • 230 g mąki pszennej
  • 140 ml ciepłej wody
  • 1/4 łyżeczki soli

Farsz:

  • 250 g mielonej wołowiny
  • 120 g świeżych grzybów shiitake
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Sos:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu sweet chili

Oraz:

  • posiekany drobno szczypiorek
  • sezam do posypania (opcjonalnie)



Shiitake i seler naciowy kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na patelni na oleju rzepakowym przez 2 minuty aż zmiękną i studzimy.

Do wołowiny przeciskamy czosnek, dodajemy zawartość patelni i doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i olejem sezamowym. Wyrabiamy farsz i formujemy z niego 12 kulek.

Do mąki wlewamy dość ciepłą wodę, solimy. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które przykrywamy miseczką i odstawiamy na 5 minut.

Ciasto wałkujemy jak najcieniej i wykrawamy z niego 12 kwadratów. Na każdy kładziemy kulkę farszu z wołowiny i zbieramy boki ciasta do środka, ale nie sklejamy go do końca.

Pierożki gotujemy na parze 7-8 minut. Warto dno garnka z dziurkami posmarować olejem aby dim sum się nie przykleiły.

Składniki na sos mieszamy w miseczce.

Dim sum podajemy od razu po parowaniu razem z sosem do ich maczania. Posypujemy szczypiorkiem i sezamem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz