marca 10, 2025

Zupa miso z tofu i grzybami



Szybka zupa miso to idealny sposób na to, by w kilka chwil poczuć się jak w azjatyckiej restauracji bez wychodzenia z domu :)


portfolio fotograficzne


Składniki (2 porcje):

  • 800 ml wody
  • 4 g suszonych wodorostów wakame
  • 1 płat nori
  • 1 czubata łyżka pasty dashi miso (lub miso) + 1/2 łyżeczki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pół pęczka świeżych shimeji
  • 100 g świeżych shiitake
  • 100 g tofu naturalnego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 porcje ulubionego makaronu azjatyckiego np. udon
  • posiekana dymka do podania




Wakame zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut.

Zagotowujemy 800 ml wody, wrzucamy grzyby shiitake i odcedzone wakame. Gotujemy na mniejszym ogniu 10 minut i przecedzamy do innego garnka. Shiitake kroimy w cienkie plasterki, wakame siekamy na mniejsze kawałki.

Bulion znowu zagotowujemy, dodajemy miso, sos sojowy i płat nori. Gotujemy 2 minuty i wyciągamy nori. Doprawiamy bulion 1 łyżką oleju sezamowego i zdejmujemy z ognia.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na patelnię wlewamy łyżkę oleju sezamowego i krótko przesmażamy grzybki shimeji oraz pokrojone shiitake. Przekładamy je na talerz, a na tej samej patelni smażymy rozdrobnione widelcem tofu dodając pół łyżeczki miso. Smażymy aż "skwarki" tofu ładnie się zrumienią.

Do misek wykładamy makaron, dodajemy smażone grzyby, pokrojone wakame i tofu. Zalewamy bulionem i posypujemy dymką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz