Szybka zupa miso to idealny sposób na to, by w kilka chwil poczuć się jak w azjatyckiej restauracji bez wychodzenia z domu :)
Składniki (2 porcje):
- 800 ml wody
- 4 g suszonych wodorostów wakame
- 1 płat nori
- 1 czubata łyżka pasty dashi miso (lub miso) + 1/2 łyżeczki
- 3 łyżki sosu sojowego
- pół pęczka świeżych shimeji
- 100 g świeżych shiitake
- 100 g tofu naturalnego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 porcje ulubionego makaronu azjatyckiego np. udon
- posiekana dymka do podania
Wakame zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut.
Zagotowujemy 800 ml wody, wrzucamy grzyby shiitake i odcedzone wakame. Gotujemy na mniejszym ogniu 10 minut i przecedzamy do innego garnka. Shiitake kroimy w cienkie plasterki, wakame siekamy na mniejsze kawałki.
Bulion znowu zagotowujemy, dodajemy miso, sos sojowy i płat nori. Gotujemy 2 minuty i wyciągamy nori. Doprawiamy bulion 1 łyżką oleju sezamowego i zdejmujemy z ognia.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelnię wlewamy łyżkę oleju sezamowego i krótko przesmażamy grzybki shimeji oraz pokrojone shiitake. Przekładamy je na talerz, a na tej samej patelni smażymy rozdrobnione widelcem tofu dodając pół łyżeczki miso. Smażymy aż "skwarki" tofu ładnie się zrumienią.
Do misek wykładamy makaron, dodajemy smażone grzyby, pokrojone wakame i tofu. Zalewamy bulionem i posypujemy dymką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz