Kanapka z ziemniaczanego muffina to z pewnością śniadanie, w którym nie ma nudy. Jest pożywnie i syto, a dodatki wypełniające można wymieniać w zależności od upodobań :) Jednak główne skrzypce gra tutaj ser grillowy Grikios, którego nie polecam pomijać :)
Składniki (2 porcje):
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka sezamu
- sól, pieprz
Dodatki:
- 200 g Grill Cheese GRIKIOS
- 4 długie plasterki ogórka
- 6 cienkich plasterków pomidora
- 4 liście sałaty masłowej
- 2 łyżeczki majonezu light
- 1 łyżka oleju
Białka oddzielamy od zółtek. Wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Dodajemy mąkę, żółtka, gałkę muszkatołową, pietruszkę i 2 łyżki parmezanu. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ziemniaków. Mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Masę przekładamy do dwóch dużych papilotek na muffiny o średnicy 10 cm. Wyrównujemy wierzch i posypujemy pozostałym parmezanem oraz sezamem.
Pieczemy w piekarniku rogrzanym do 200℃ przez około 35 minut.
Grill cheese kroimy na 2 części i smażymy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron na rumiano.
Przestudzone muffiny przekrajamy na pół jak bułeczki. Wnętrze smarujemy odrobiną majonezu, układamy sałatę, pomidory, grillowany ser i ogórka. Kanapki-muffiny przykrywamy wierzchami. Smacznego!
*Post powstał we współpracy reklamowej z marką Grikios.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz