kwietnia 03, 2025

Muffiny ziemniaczane z serem grillowym



Kanapka z ziemniaczanego muffina to z pewnością śniadanie, w którym nie ma nudy. Jest pożywnie i syto, a dodatki wypełniające można wymieniać w zależności od upodobań :) Jednak główne skrzypce gra tutaj ser grillowy Grikios, którego nie polecam pomijać :)




Składniki (2 porcje):

  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sezamu
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • 200 g Grill Cheese GRIKIOS
  • 4 długie plasterki ogórka
  • 6 cienkich plasterków pomidora
  • 4 liście sałaty masłowej
  • 2 łyżeczki majonezu light
  • 1 łyżka oleju



Białka oddzielamy od zółtek. Wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Dodajemy mąkę, żółtka, gałkę muszkatołową, pietruszkę i 2 łyżki parmezanu. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ziemniaków. Mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Masę przekładamy do dwóch dużych papilotek na muffiny o średnicy 10 cm. Wyrównujemy wierzch i posypujemy pozostałym parmezanem oraz sezamem.
Pieczemy w piekarniku rogrzanym do 200℃ przez około 35 minut.

Grill cheese kroimy na 2 części i smażymy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron na rumiano.

Przestudzone muffiny przekrajamy na pół jak bułeczki. Wnętrze smarujemy odrobiną majonezu, układamy sałatę, pomidory, grillowany ser i ogórka. Kanapki-muffiny przykrywamy wierzchami. Smacznego!


*Post powstał we współpracy reklamowej z marką Grikios.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz