czerwca 24, 2025

Drożdżówka z truskawkami



Proste klasyczne połączenia to zazwyczaj najlepsza droga - również w kuchni :) Drożdżówka z truskawkami i kruszonką, która jest wspomnieniem dzieciństwa. Zróbcie koniecznie i dajcie znać czy i Wy również cofnęliście się w czasie :)




Składniki (blaszka22x30 cm.):

  • 25 g świeżych drożdży
  • 120 ml mleka
  • 70 g miękkiego masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 80 g cukru + 1 łyżka
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 500 g truskawek bez szypułek
Kruszonka:
  • 25 g masła
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
Oraz:
  • 1 łyżeczka masła do posmarowania blachy
  • cukier puder do oprószenia




Przygotowujemy zaczyn. Mleko lekko podgrzewamy, wkruszamy do niego drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki z odważonej mąki. Mieszamy trzepaczką i odstawiamy na 15 minut.

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajka, sól, mąkę i cukier. Ciasto wyrabiamy aż składniki się połączą, następnie dodajemy miękkie masło (nie rozpuszczone, ale w temp. pokojowej). Ciasto zarabiamy ręcznie lub robotem przez 10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godz.

Truskawki dzielimy na połówki. Z podanych składników zagniatamy dłońmi kruszonkę.

Ciasto przekładamy na posmarowaną masłem blaszkę, na wierzchu układamy truskawki, które posypujemy kruszonką. Pieczemy w uprzednio rozgrzanym do 170°C piekarniku przez 35-40 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz