Proste klasyczne połączenia to zazwyczaj najlepsza droga - również w kuchni :) Drożdżówka z truskawkami i kruszonką, która jest wspomnieniem dzieciństwa. Zróbcie koniecznie i dajcie znać czy i Wy również cofnęliście się w czasie :)
Składniki (blaszka22x30 cm.):
- 25 g świeżych drożdży
- 120 ml mleka
- 70 g miękkiego masła
- 400 g mąki pszennej
- 80 g cukru + 1 łyżka
- szczypta soli
- 2 jajka
- 500 g truskawek bez szypułek
Kruszonka:
- 25 g masła
- 40 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
Oraz:
- 1 łyżeczka masła do posmarowania blachy
- cukier puder do oprószenia
Przygotowujemy zaczyn. Mleko lekko podgrzewamy, wkruszamy do niego drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki z odważonej mąki. Mieszamy trzepaczką i odstawiamy na 15 minut.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajka, sól, mąkę i cukier. Ciasto wyrabiamy aż składniki się połączą, następnie dodajemy miękkie masło (nie rozpuszczone, ale w temp. pokojowej). Ciasto zarabiamy ręcznie lub robotem przez 10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godz.
Truskawki dzielimy na połówki. Z podanych składników zagniatamy dłońmi kruszonkę.
Ciasto przekładamy na posmarowaną masłem blaszkę, na wierzchu układamy truskawki, które posypujemy kruszonką. Pieczemy w uprzednio rozgrzanym do 170°C piekarniku przez 35-40 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz