Orzeźwiający chłodnik jest najlepszy na upały :) Najlepiej smakuje właśnie w sierpniu, kiedy pomidory są w szczycie dojrzewania. Ja moje gazpacho podrasowałam słodkim arbuzem i Wam również polecam, bo jest pysznie! 😋
Składniki (4-5 porcji):
- 4 duże pomidory malinowe
- 1/2 mini arbuza lub 1/4 zwykłego
- 1/2 długiego ogórka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 kromki czerstwego chleba na zakwasie
- sól, pieprz
Do podania:
- grzanki cebulowe od Mamut
- listki bazylii
- oliwa extra virgin lub ulubiona smakowa do skropienia
Ogórka obieramy ze skórki. Skórkę pomidorów nacinamy nożem i zalewamy wrzątkiem na kilka minut. Wyjmujemy z wody i obieramy ze skórek. Wszystkie warzywa oraz arbuza pozbawionego pestek kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do kielicha blendera. Dodajemy również pokrojony chleb i wlewamy oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dokładnie blendujemy i schładzamy w lodówce kilka godzin.
Podajemy z grzankami, bazylią i skrapiamy oliwą.
*Post powstał we współpracy reklamowej z marką Mamut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz