sierpnia 20, 2025

Chłodnik pomidorowy z arbuzem

gazpacho


Orzeźwiający chłodnik jest najlepszy na upały :) Najlepiej smakuje właśnie w sierpniu, kiedy pomidory są w szczycie dojrzewania. Ja moje gazpacho podrasowałam słodkim arbuzem i Wam również polecam, bo jest pysznie! 😋




Składniki (4-5 porcji):

  • 4 duże pomidory malinowe
  • 1/2 mini arbuza lub 1/4 zwykłego
  • 1/2 długiego ogórka
  • 1/2 czerwonej papryki 
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 kromki czerstwego chleba na zakwasie
  • sól, pieprz
Do podania:
  • grzanki cebulowe od Mamut
  • listki bazylii
  • oliwa extra virgin lub ulubiona smakowa do skropienia

gazpacho



Ogórka obieramy ze skórki. Skórkę pomidorów nacinamy nożem i zalewamy wrzątkiem na kilka minut. Wyjmujemy z wody i obieramy ze skórek. Wszystkie warzywa oraz arbuza pozbawionego pestek kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do kielicha blendera. Dodajemy również pokrojony chleb i wlewamy oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Dokładnie blendujemy i schładzamy w lodówce kilka godzin.

Podajemy z grzankami, bazylią i skrapiamy oliwą.

*Post powstał we współpracy reklamowej z marką Mamut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz