Lubię ułatwiać sobie życie w kuchni i często, gdy nie mam zbyt dużo czasu stawiam na gotowe rozwiązania. Do przygotowania tego wyjątkowego torcika zainspirowały mnie serki mascarpone od OSM Łowicz. Smak jest już zamknięty w opakowaniu, wystarczy dodać kilka prostych składników, by wyczarować zachwycający deser! 😀
W tym cudzie bez pieczenia połączyłam słodki smak waniliowy z białą czekoladą, ze słonymi krakersami i soczystymi owocami. Wyszło obłędnie! 😋
Pssstt... Oprócz mascarpone waniliowego z białą czekoladą, OSM Łowicz stworzył jeszcze takie nowości jak mascarpone o smaku pistacjowym i kawowym! 😍
Składniki:
- 3x250 g Mascarpone waniliowego z białą czekoladą OSM ŁOWICZ
- 180 ml śmietanki 30% OSM ŁOWICZ
- 2 łyżki zimnej wody
- 15 g żelatyny
- 30 g cukru pudru
- 100 g krakersów
- 2 figi
- 150 g borówek
- 150 g malin
- garść mini krakersów
- listki mięty do ozdoby
Spód oraz brzegi tortownicy o średnicy 18 cm spryskujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Krakersy łamiemy na kawałki i połową wykładamy spód tortownicy. Wokół brzegów układamy połowki kilku malin oraz mini krakersy.
Żelatynę mieszamy w szklance z wodą i odstawiamy na 10 minut.
Śmietankę zagotowujemy, zestawiamy z palnika i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Do misy przekładamy Mascarpone OSM Łowicz i cukier puder. Miksujemy na wysokich obrotach przez 1 minutę, a następnie (cały czas miksując) wlewamy lekko przestudzoną śmietankę z żelatyną. Krótko miksujemy i przekładamy połowę masy na krakersy w tortownicy. Układamy drugą warstwę połamanych krakersów, a na nich resztę masy. Wyrównujemy wierzch i dekorujemy owocami i mini krakersami.
Wstawiamy na 5-6 godzin do lodówki.
*Post powstał we współpracy reklamowej z OSM Łowicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz