września 02, 2025

Torcik mascarpone z krakersami



Lubię ułatwiać sobie życie w kuchni i często, gdy nie mam zbyt dużo czasu stawiam na gotowe rozwiązania. Do przygotowania tego wyjątkowego torcika zainspirowały mnie serki mascarpone od OSM Łowicz. Smak jest już zamknięty w opakowaniu, wystarczy dodać kilka prostych składników, by wyczarować zachwycający deser! 😀

W tym cudzie bez pieczenia połączyłam słodki smak waniliowy z białą czekoladą, ze słonymi krakersami i soczystymi owocami. Wyszło obłędnie! 😋
Pssstt... Oprócz mascarpone waniliowego z białą czekoladą, OSM Łowicz stworzył jeszcze takie nowości jak mascarpone o smaku pistacjowym i kawowym! 😍




Składniki:
  • 3x250 g Mascarpone waniliowego z białą czekoladą OSM ŁOWICZ
  • 180 ml śmietanki 30% OSM ŁOWICZ
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 15 g żelatyny
  • 30 g cukru pudru
  • 100 g krakersów
  • 2 figi
  • 150 g borówek
  • 150 g malin
  • garść mini krakersów
  • listki mięty do ozdoby




Spód oraz brzegi tortownicy o średnicy 18 cm spryskujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Krakersy łamiemy na kawałki i połową wykładamy spód tortownicy. Wokół brzegów układamy połowki kilku malin oraz mini krakersy. 
Żelatynę mieszamy w szklance z wodą i odstawiamy na 10 minut. 

Śmietankę zagotowujemy, zestawiamy z palnika i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. 
Do misy przekładamy Mascarpone OSM Łowicz i cukier puder. Miksujemy na wysokich obrotach przez 1 minutę, a następnie (cały czas miksując) wlewamy lekko przestudzoną śmietankę z żelatyną. Krótko miksujemy i przekładamy połowę masy na krakersy w tortownicy. Układamy drugą warstwę połamanych krakersów, a na nich resztę masy. Wyrównujemy wierzch i dekorujemy owocami i mini krakersami. 
Wstawiamy na 5-6 godzin do lodówki.





*Post powstał we współpracy reklamowej z OSM Łowicz



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz