sierpnia 17, 2025

Pierogi z jagodami



W sezonie jagodowym przynajmniej raz trzeba zrobić pierogi z tymi owocami 😋 Koniecznie wypróbujcie mój przepis na ciasto pierogowe. Jest cudownie elastyczne i ekstra mięciutkie po ugotowaniu 😀




Składniki (około 27 szt.):

  • 300 g jagód
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • kwaśna śmietana i cukier trzcinowy do podania
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml gorącej wody
  • 40 g roztopionego masła




Jagody mieszamy w misce z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Do mąki dodajemy masło i wlewamy mocno gorącą przegotowaną wodę. Zagniatamy gładkie i plastyczne ciasto, odstawiamy na 5 minut.
Z ciasta rozwałkowujemy cienkie placki i wykrawamy kółka o średnicy ok. 9 cm. Nakładamy po 1 łyżce jagód i zlepiamy dokładanie pierogi.
Gotujemy w osolonym wrzątku 2 minuty.

Podajemy ze śmietaną i cukrem trzcinowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz