W sezonie jagodowym przynajmniej raz trzeba zrobić pierogi z tymi owocami 😋 Koniecznie wypróbujcie mój przepis na ciasto pierogowe. Jest cudownie elastyczne i ekstra mięciutkie po ugotowaniu 😀
Składniki (około 27 szt.):
- 300 g jagód
- 3 łyżeczki cukru
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
- kwaśna śmietana i cukier trzcinowy do podania
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 ml gorącej wody
- 40 g roztopionego masła
Jagody mieszamy w misce z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Do mąki dodajemy masło i wlewamy mocno gorącą przegotowaną wodę. Zagniatamy gładkie i plastyczne ciasto, odstawiamy na 5 minut.
Z ciasta rozwałkowujemy cienkie placki i wykrawamy kółka o średnicy ok. 9 cm. Nakładamy po 1 łyżce jagód i zlepiamy dokładanie pierogi.
Gotujemy w osolonym wrzątku 2 minuty.
Podajemy ze śmietaną i cukrem trzcinowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz