Lubię urozmaicać sobie śniadania na dobry początek dnia 😀 Mozzarella marynowana w ziołach i czosnku smakuje wybornie na podgrzanych croissantach, ale równie dobrze możecie dodawać ją do sałatek, tostów czy pod koniec pieczenia domowej pizzy 😋
Składniki (4 porcje):
- 2 op. Mozzarelli Formagia
- 4 croissanty lub rogale maślane
- 4 pomidory malinowe
- 2 garście roszponki
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka listków świeżego tymianku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonych płatków pomidorowych
- 1/4-1/2 łyżeczki płatków chili
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól morska
Oliwę z oliwek mieszamy w misce z oregano, tymiankiem, pietruszką, chili, płatkami pomidorowymi, posiekanym czosnkiem, pieprzem i skórką z cytryny.
Kulki mozzarelli kroimy w plasterki i wrzucamy do marynaty. Dokładnie mieszamy i przekładamy do słoika, zakręcamy. Odstawiamy do lodówki na 24 godz.
Croissanty lub rogale przekrawamy na pół i podpiekamy w piekarniku lub air fryer. Na każdej połówce układamy roszponkę, na nią plasterki pomidorów, a na wierzch marynowaną mozzarellę. Posypujemy solą morską.
*Post powstał we współpracy reklamowej z marką Formagia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz