września 19, 2025

Croissanty z marynowaną mozzarellą



Lubię urozmaicać sobie śniadania na dobry początek dnia 😀 Mozzarella marynowana w ziołach i czosnku smakuje wybornie na podgrzanych croissantach, ale równie dobrze możecie dodawać ją do sałatek, tostów czy pod koniec pieczenia domowej pizzy 😋


fotografia kulinarna



Składniki (4 porcje):
  • 2 op. Mozzarelli Formagia
  • 4 croissanty lub rogale maślane
  • 4 pomidory malinowe
  • 2 garście roszponki
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonych płatków pomidorowych
  • 1/4-1/2 łyżeczki płatków chili
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól morska




Oliwę z oliwek mieszamy w misce z oregano, tymiankiem, pietruszką, chili, płatkami pomidorowymi, posiekanym czosnkiem, pieprzem i skórką z cytryny.
Kulki mozzarelli kroimy w plasterki i wrzucamy do marynaty. Dokładnie mieszamy i przekładamy do słoika, zakręcamy. Odstawiamy do lodówki na 24 godz.

Croissanty lub rogale przekrawamy na pół i podpiekamy w piekarniku lub air fryer. Na każdej połówce układamy roszponkę, na nią plasterki pomidorów, a na wierzch marynowaną mozzarellę. Posypujemy solą morską.


*Post powstał we współpracy reklamowej z marką Formagia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz