września 26, 2025

Grzanki pomidorowo-paprykowe z parmezanem



Grzanka - można śmiało powiedzieć - idealna! Połączenie smażonych pomidorów i papryki sprawia, że dokładnie czujemy już jesień w tej przystawce lub kolacji. Chrupiąca grzanka z ulubionego chleba i słony kremowy serek świetnie uzupełniają słodycz i kwasowość warzyw 😋


stylizacja i fotografia kulinarna


Składniki (3 porcje):

  • 2 duże pomidory malinowe
  • 1/2 mniejszej czerwonej papryki
  • 1/2 mniejszej czerwonej cebuli
  • listki świeżego tymianku
  • 3 kromki chleba
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 2 łyżki sera sałatkowo-kanapkowego typu feta
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki startego drobno parmezanu
  • listki bazylii do dekoracji
  • glazura balsamiczna do skropienia
  • sól, pieprz




Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w dużą kostkę. W taką samą kostkę kroimy cebulę i paprykę.

Kromki ulubionego chleba grillujemy na patelni lub w piekarniku do zrumienienia.

Ser sałatkowy mieszamy z jogurtem.

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Wrzucamy cebulę i paprykę, smażymy na mocnym ogniu przez minutę. Dodajemy pomidory i tymianek i dalej smażymy około 2 minut aż warzywa lekko zmiękną. Doprawiamy je solą i pieprzem.

Na kromkach rozsmarowujemy serek, a na nim układamy gorące warzywa. posypujemy obficie parmezanem i bazylią. Polewamy sosem balsamico.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz