Grzanka - można śmiało powiedzieć - idealna! Połączenie smażonych pomidorów i papryki sprawia, że dokładnie czujemy już jesień w tej przystawce lub kolacji. Chrupiąca grzanka z ulubionego chleba i słony kremowy serek świetnie uzupełniają słodycz i kwasowość warzyw 😋
Składniki (3 porcje):
- 2 duże pomidory malinowe
- 1/2 mniejszej czerwonej papryki
- 1/2 mniejszej czerwonej cebuli
- listki świeżego tymianku
- 3 kromki chleba
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 2 łyżki sera sałatkowo-kanapkowego typu feta
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki startego drobno parmezanu
- listki bazylii do dekoracji
- glazura balsamiczna do skropienia
- sól, pieprz
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w dużą kostkę. W taką samą kostkę kroimy cebulę i paprykę.
Kromki ulubionego chleba grillujemy na patelni lub w piekarniku do zrumienienia.
Ser sałatkowy mieszamy z jogurtem.
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Wrzucamy cebulę i paprykę, smażymy na mocnym ogniu przez minutę. Dodajemy pomidory i tymianek i dalej smażymy około 2 minut aż warzywa lekko zmiękną. Doprawiamy je solą i pieprzem.
Na kromkach rozsmarowujemy serek, a na nim układamy gorące warzywa. posypujemy obficie parmezanem i bazylią. Polewamy sosem balsamico.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz