października 17, 2025

Ciasto orzechowe z kremem ricotta i kajmakiem



Bardzo proste ciasto do jesiennej kawki czy herbaty :) Jest super wilgotne i niezbyt słodkie, a połączenie lekkiego i delikatnego kremu z ricotty z kajmakiem to był strzał w dziesiątkę! Mam nadzieję, że i Wam posmakuje tak bardzo jak mi :)


fotografia kulinarna


Składniki:

  •  5 jajek M
  • 60 g cukru drobnego
  • 125 g mąki jasnej orkiszowej
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 60 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 2 op. (500 g) ricotty Formagia
  • 100 g schłodzonej śmietanki 36%
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Oraz:

  • ok. 100 g masy kajmakowej
  • garść prażonych posiekanych orzechów włoskich




Jajka wbijamy do misy, wsypujemy cukier i ubijamy mikserem na puszystą masę przez 3 minuty. Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy kilka sekund na najniższych obrotach. Dodajemy orzechy mielone i wlewamy olej. Ponownie miksujemy na niskich obrotach krótko, tylko do połączenia składników. 

Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 20x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180℃ i pieczemy 25 minut.

Studzimy na kratce. Jeśli ciasto wyrosło nam z lekką górką, ścinamy ją nożem a ciasto odwracamy do góry spodem i ponownie wkładamy do blaszki.

Do śmietanki dodajemy cukier puder i waniliowy i krótko miksujemy na wysokich obrotach. Dodajemy ricottę i ubijamy dalej przez 2 minuty. Na wystudzone ciasto wykładamy krem, a na wierzchu rozkładamy łyżeczką kleksy masy kajmakowej. Grzbietam łyżeczki robimy zygzaki delikatnie mieszając kajmak z kremem. Wierzch posypujemy siekanymi orzechami. Wkładamy ciasto na około 5 godz. do lodówki.


*Post powstał we współpracy reklamowej z marką Formagia





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz