Bardzo proste ciasto do jesiennej kawki czy herbaty :) Jest super wilgotne i niezbyt słodkie, a połączenie lekkiego i delikatnego kremu z ricotty z kajmakiem to był strzał w dziesiątkę! Mam nadzieję, że i Wam posmakuje tak bardzo jak mi :)
Składniki:
- 5 jajek M
- 60 g cukru drobnego
- 125 g mąki jasnej orkiszowej
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 60 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 2 op. (500 g) ricotty Formagia
- 100 g schłodzonej śmietanki 36%
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Oraz:
- ok. 100 g masy kajmakowej
- garść prażonych posiekanych orzechów włoskich
Jajka wbijamy do misy, wsypujemy cukier i ubijamy mikserem na puszystą masę przez 3 minuty. Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy kilka sekund na najniższych obrotach. Dodajemy orzechy mielone i wlewamy olej. Ponownie miksujemy na niskich obrotach krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 20x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180℃ i pieczemy 25 minut.
Studzimy na kratce. Jeśli ciasto wyrosło nam z lekką górką, ścinamy ją nożem a ciasto odwracamy do góry spodem i ponownie wkładamy do blaszki.
Do śmietanki dodajemy cukier puder i waniliowy i krótko miksujemy na wysokich obrotach. Dodajemy ricottę i ubijamy dalej przez 2 minuty. Na wystudzone ciasto wykładamy krem, a na wierzchu rozkładamy łyżeczką kleksy masy kajmakowej. Grzbietam łyżeczki robimy zygzaki delikatnie mieszając kajmak z kremem. Wierzch posypujemy siekanymi orzechami. Wkładamy ciasto na około 5 godz. do lodówki.
*Post powstał we współpracy reklamowej z marką Formagia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz