Szarlotka - królowa jesiennych ciast. Czy Wy również uważacie, że połączenie słodko-kwaśnych jabłek z cynamonem i chrupiącym ciastem to swoista definicja jesiennego comfort food? 😀
Składniki (tortownica o średnicy 22 cm.):
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 60 g ricotty
- 3 żółtka
- 40 g cukru pudru
- duża szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Nadzienie:
- 1 kg obranych i pozbawionych gniazd nasiennych jabłek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 60 g cukru trzcinowego
Oraz:
- Cynamon i mielony cukier trzcinowy do posypania
Mąkę, cynamon, cukier puder, sól i proszek do pieczenia łączymy na blacie. Dorzucamy pokrojone masło i siekamy nożem całość. Dodajemy ricottę i żółtka, zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godz.
Jabłka kroimy na mandolinie w bardzo cieniutkie plasterki, Mieszamy z cukrem waniliowym, cynamonem i sokiem z cytryny.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim spód oraz brzegi posmarowanej masłem tortownicy. Spód nakłuwamy widelcem i przekładamy do środka jabłka. Dobrze wyrównujemy wierzch i posypujemy cukrem trzcinowym.
Pozostałą 1/3 część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na ułożone jabłka. Nakłuwamy widelcem.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy na poziomie o 1 niższym od środkowego przez 1 godz.
Studzimy w blaszce ustawionej na kratce do studzenia.


.jpg)


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz