października 31, 2025

Szarlotka



Szarlotka - królowa jesiennych ciast. Czy Wy również uważacie, że połączenie słodko-kwaśnych jabłek z cynamonem i chrupiącym ciastem to swoista definicja jesiennego comfort food? 😀




Składniki (tortownica o średnicy 22 cm.):

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 60 g ricotty
  • 3 żółtka
  • 40 g cukru pudru
  • duża szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Nadzienie:
  • 1 kg obranych i pozbawionych gniazd nasiennych jabłek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 60 g cukru trzcinowego
Oraz:
  • Cynamon i mielony cukier trzcinowy do posypania




Mąkę, cynamon, cukier puder, sól i proszek do pieczenia łączymy na blacie. Dorzucamy pokrojone masło i siekamy nożem całość. Dodajemy ricottę i żółtka, zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godz.

Jabłka kroimy na mandolinie w bardzo cieniutkie plasterki, Mieszamy z cukrem waniliowym, cynamonem i sokiem z cytryny.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim spód oraz brzegi posmarowanej masłem tortownicy. Spód nakłuwamy widelcem i przekładamy do środka jabłka. Dobrze wyrównujemy wierzch i posypujemy cukrem trzcinowym.
Pozostałą 1/3 część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na ułożone jabłka. Nakłuwamy widelcem.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy na poziomie o 1 niższym od środkowego przez 1 godz.

Studzimy w blaszce ustawionej na kratce do studzenia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz