listopada 04, 2025

Pudding ryżowy z karmelizowaną śliwką



🎬 Czas na idealne jesienne śniadanie! 🍂

Kremowy i kolorowy pudding ryżowy 🍚💗 to mój sposób na radosne wkroczenie w nowy dzień, pomimo szarości za oknem ☁️😉

Pudding jest tak piękny dzięki zastosowaniu proszku z buraka liofilizowanego 100% warzywa 🌱❤️

To nowość od KRESTO – powstaje w procesie liofilizacji ❄️, czyli zamrożenia świeżego warzywa, a następnie usunięcia z niego wody 💧

Dzięki temu produkty zachowują wartości odżywcze 🥕🌿 i pełnię naturalnego smaku 😋

Jednocześnie są lekkie, wygodne w przechowywaniu i użyciu 🧺✨

Wystarczy wsypać do przygotowywanej potrawy, by sprytnie przemycić warzywa i owoce do diety dziecka 👧🍓

👉 Proszek z buraka to produkt wegański 🌱, pozbawiony cukru i sztucznych dodatków 🚫🍬

Poza burakiem w ofercie KRESTO znajdziecie też szpinak 🥬 oraz kilka smaków owocowych 🍓🫐




Składniki na 2 porcje:

  • 100 g ryżu arborio
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta soli
  • 1 litr mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 15 g proszku z buraka liofilizowanego 100% warzywa KRESTO
  • 8-10 szt śliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • gałązka rozmarynu
  • garść posiekanych orzechów KRESTO
  • 1/4 łyżeczki cynamonu



Ryż wsypujemy do garnka i smażymy aż zacznieć pachnieć. Dodajemy masło i mieszamy aż pokryje każde ziarenko ryżu. Wlewamy mleko i solimy. Doprowadzamy do zagotowania, gotujemy na wolnym ogniu 35 minut od czasu do czasu mieszając.

Na rozgrzaną patelnię dajemy miód i cukier trzcinowy, dodajemy przekrojone na połówki śliwki i rozmaryn. Smażymy około 2 minut.

Do miseczki przekładamy 4 łyżki puddingu. Całą resztę mieszamy z cukrem i proszkiem z buraka. Pudding przekładamy do dwóch miseczek. Dodajemy jasny odłożony pudding, a na nim układamy karmelizowane śliwki. Posypujemy cynamonem i mieszanką orzechów.


*Materiał powstał we współpracy reklamowej z marką KRESTO




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz