Dziś przedstawiam Wam mój ulubiony sposób na krewetki. Wystarczy 10 minut, aby każdy fan tych owoców morza - w tym ja 😋- znalazł się w kulinarnym niebie 😍
Składniki (3 porcje):
- 22 szt surowych krewetek 16/20
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g zimnego masła
- kilka plasterków chili
- 8-9 pomidorków koktajlowych
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Krewetki oczyszczamy z żyłek (jelit) i obieramy z pancerzy pozostawiając ogonki. Jeżeli posiadamy całe krewetki wraz z głową, polecam przygotować je właśnie w takiej postaci, aby pancerze oddały jak najwięcej smaku podczas smażenia. W tym celu obieramy jedynie drugi segment pancerza od strony głowy krewetki, nacinamy zewnętrzną stronę mięsa i wykałaczką podważamy “żyłkę”. Łapiemy ją palcami i pociągamy aż cała wyjdzie.
Pomidorki kroimy na połówki, część można zostawić w całości. Masło kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy krewetki, chili i czosnek. Solimy i pieprzymy. Smażymy na mocnym ogniu kilka sekund. Odwracamy krewetki na drugą stronę, dorzucamy pomidorki. Po minucie wlewamy wino i wsypujemy pietruszkę. Gotujemy na mocnym ogniu, a po niecałej minucie wrzucamy masło i potrząsamy patelnią aż masło utworzy kremowy sos.
Podajemy od razu z ulubionym pieczywem.

.jpg)


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz