listopada 12, 2025

Krewetki w białym winie z pomidorkami



Dziś przedstawiam Wam mój ulubiony sposób na krewetki. Wystarczy 10 minut, aby każdy fan tych owoców morza - w tym ja 😋- znalazł się w kulinarnym niebie 😍


fotograf kulinarny


Składniki (3 porcje):

  • 22 szt surowych krewetek 16/20
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g zimnego masła
  • kilka plasterków chili
  • 8-9 pomidorków koktajlowych
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz



Krewetki oczyszczamy z żyłek (jelit) i obieramy z pancerzy pozostawiając ogonki. Jeżeli posiadamy całe krewetki wraz z głową, polecam przygotować je właśnie w takiej postaci, aby pancerze oddały jak najwięcej smaku podczas smażenia. W tym celu obieramy jedynie drugi segment pancerza od strony głowy krewetki, nacinamy zewnętrzną stronę mięsa i wykałaczką podważamy “żyłkę”. Łapiemy ją palcami i pociągamy aż cała wyjdzie.

Pomidorki kroimy na połówki, część można zostawić w całości. Masło kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy krewetki, chili i czosnek. Solimy i pieprzymy. Smażymy na mocnym ogniu kilka sekund. Odwracamy krewetki na drugą stronę, dorzucamy pomidorki. Po minucie wlewamy wino i wsypujemy pietruszkę. Gotujemy na mocnym ogniu, a po niecałej minucie wrzucamy masło i potrząsamy patelnią aż masło utworzy kremowy sos.

Podajemy od razu z ulubionym pieczywem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz