kwietnia 13, 2016

Chleb pszenno-żytni z czarnuszką i siemieniem




Składniki:
(2 bochenki o wadze 600 g.)
Zaczyn:
  • 200 g. mąki pszennej (typ 550-600)
  • 200 g. mąki żytniej (typ 1200)
  • 450 ml. letniej wody
  • 2 g. suchych drożdży

Ciasto właściwe:
  • 200 g. mąki pszennej (typ 550-600)
  • 200 g. mąki żytniej (typ 1200)
  • 100 ml. letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 g. suchych drożdży
  • 10 g. czarnuszki
  • 50 g. siemienia lnianego

Oraz:
  • olej
  • 2,5 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • mąka pszenna do podsypywania


Zrób zaczyn. Wymieszaj ze sobą obie mąki i drożdże. Wlej wodę i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Przekryj miskę ściereczką i odstaw na 4 godziny.

Obie mąki na ciasto właściwe wymieszaj z solą i drożdżami. Dodaj wyrośnięty zaczyn, wodę oraz czarnuszkę i siemię lniane. Wyrabiaj ciasto na stolnicy przez 10 minut (podsypuj ciasto mąką pszenną).

Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.

Ciasto przełóż z miski na stolnicę, podziel na dwie części i uformuj bochenki.

Dwie łyżki siemienia upraż na suchej patelni przez 30 minut, wystudź, a następnie ugnieć w moździerzu. Formy na chlebki posmaruj odrobiną oleju i wysyp rozgniecionym siemieniem. Włóż do nich uformowane chleby, przekryj ściereczką i odstaw na 30 minut.

Chleby posmaruj olejem i posyp pozostałym siemieniem i czarnuszką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C  i piecz przez 35-40 minut.











3 komentarze:

  1. witaj!czy może być mąka żytnia tp.720 ? Zdrowych i spokojnych Swiąt !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Jednak nie będzie to już razowy chlebek :)

      Usuń
  2. czy doczekam się odpowiedzi?

    OdpowiedzUsuń