Składniki:
(2 bochenki o wadze 600
g.)
Zaczyn:
- 200 g. mąki pszennej (typ 550-600)
- 200 g. mąki żytniej (typ 1200)
- 450 ml. letniej wody
- 2 g. suchych drożdży
Ciasto właściwe:
- 200 g. mąki pszennej (typ 550-600)
- 200 g. mąki żytniej (typ 1200)
- 100 ml. letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 6 g. suchych drożdży
- 10 g. czarnuszki
- 50 g. siemienia lnianego
Oraz:
- olej
- 2,5 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżeczka czarnuszki
- mąka pszenna do podsypywania
Zrób zaczyn. Wymieszaj
ze sobą obie mąki i drożdże. Wlej wodę i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Przekryj miskę ściereczką i odstaw na 4 godziny.
Obie mąki na ciasto
właściwe wymieszaj z solą i drożdżami. Dodaj wyrośnięty zaczyn, wodę oraz
czarnuszkę i siemię lniane. Wyrabiaj ciasto na stolnicy przez 10 minut
(podsypuj ciasto mąką pszenną).
Ciasto przełóż do miski,
przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
Ciasto przełóż z miski
na stolnicę, podziel na dwie części i uformuj bochenki.
Dwie łyżki siemienia
upraż na suchej patelni przez 30 minut, wystudź, a następnie ugnieć w
moździerzu. Formy na chlebki posmaruj odrobiną oleju i wysyp rozgniecionym
siemieniem. Włóż do nich uformowane chleby, przekryj ściereczką i odstaw na 30
minut.
Chleby posmaruj olejem i
posyp pozostałym siemieniem i czarnuszką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do
200°C i piecz przez 35-40 minut.
witaj!czy może być mąka żytnia tp.720 ? Zdrowych i spokojnych Swiąt !
OdpowiedzUsuńOczywiście. Jednak nie będzie to już razowy chlebek :)
Usuńczy doczekam się odpowiedzi?
OdpowiedzUsuń