czerwca 28, 2016

Risotto primavera


Składniki:
(4 porcje)
  • 1,5 szkl. ryżu arborio
  • 1 duża łyżka masła
  • 1/4 szkl. białego wytrawnego wina
  • 4 szkl. słonego bulionu warzywnego
  • 6 szt. małych cebulek (wraz z jasnozielonymi częściami szczypiorku)
  • 1 szkl. świeżego zielonego groszku
  • 1,5 szkl. świeżego bobu
  • 6 szt. malutkich młodych marchewek
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka gałązek koperku
  • garść drobno startego parmezanu
  • kilkanaście młodych listków mięty
  •  pieprz

Oraz
  • płatki parmezanu do podania



Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie. Przestudź trochę i obierz z łupinek.

Na patelni rozpuść masło i zeszklij na nim posiekane małe cebulki (pół minuty). Na patelnię wsyp ryż, mieszaj i smaż, aż będzie szklisty (około 4 minut). Wlej wino, wymieszaj z ryżem i czekaj, aż odparuje.

Po zredukowaniu się wina wlej 1 szkl. bulionu i dorzuć pokrojone na półcentymetrowe kawałki marchewki (takich młodych marchewek nie musisz obierać ani skrobać, wystarczy, że dokładnie je wyszorujesz i umyjesz). Gotuj na niewielkim ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn.

Dolej kolejną szklankę wywaru i wsyp zielony groszek. Gotuj i czekaj na wchłonięcie wywaru przez ryż.

Wlej pozostały bulion i gotuj tak długo, aż prawie cały zostanie wchłonięty. Zestaw patelnię z ognia. Dodaj posiekaną drobno pietruszkę i koperek, ugotowany i obrany bób, posiekane listki mięty oraz parmezan. Dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem i delikatnie wymieszaj. Pozostaw pod przykryciem na 3 minuty.

Podawaj gorące z płatkami lub wiórkami parmezanu.






1 komentarz: