maja 03, 2017

Smażone sardynki czosnkowo-ziołowe



Składniki:
(4 porcje)
  • 12 szt. świeżych sardynek
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 7 ząbków czosnku
  • sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
  • po 1 łyżce posiekanej drobno natki pietruszki i tymianku
  • po 2-3 gałązki natki pietruszki i tymianku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek



Sardynki oczyść z łusek i dobrze wypłucz pod bieżącą zimną wodą. Ułóż ciasno w misce, zalej sokiem z cytryny, dodaj 3 posiekane w plasterki ząbki czosnku oraz gałązki pietruszki i tymianku. Przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godz.

Pozostały czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z posiekanymi ziołami, szczyptą soli oraz pieprzu.

We wnętrze rybek włóż po trochę mieszanki czosnkowo-ziołowej.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę, wyłóż na nią ryby i smaż przez 3-4 minuty, przewróć delikatnie na drugą stronę, dodaj plasterki czosnku, w którym zaprawiły się sardynki oraz gałązki ziół. Smaż znowu przez 3-4 minuty.

Zdejmij patelnię z ognia, ryby oprósz solą i pieprzem i od razu podawaj.







1 komentarz:

  1. Dodaj swoją stronę Za darmo !!!

    http://dobry-ebook.forumpolish.com/f8-katalog-stron

    OdpowiedzUsuń