czerwca 26, 2018

Tiramisu z karobem i orzeszkami


Składniki:
(5 porcji)

  • 2 czubate łyżki mielonej kawy
  • 1,5 szkl. wrzątku
  • 5 żółtek
  • 110 g. drobnego cukru do wypieków + 1 łyżka
  • 500 g. mascarpone
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 1/4 szkl. likieru amaretto
  • 2 łyżki karobu (można zastąpić gorzkim kakao)
  • 120 g. podłużnych biszkoptów lady fingers
  • po 1 garści łuskanych orzechów włoskich, laskowych i ziemnych niesolonych

Kawę zalej wrzątkiem, przykryj talerzykiem i odstaw do zaparzenia. Zimną zlej delikatnie bez fusów do innego kubka.

Biszkopty pokrój w kostkę wielkości około 1-1,5 cm. Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na biszkoptach rozsyp wszystkie orzeszki drobno posiekane. Wstaw do piekarnika i piecz w 200°C przez 5 -7 minut, aż biszkopty zaczną się rumienić. Wyjmij i odstaw do wystygnięcia.

Żółtka umieść w misie miksera, dodaj cukier i miksuj na wysokich obrotach przez 6 minut. Masa ma znacznie zwiększyć objętość i zrobić się jasnożółta. 

Do innej miski włóż serek mascarpone, dodaj do niego 1 łyżkę ubitych żółtek i miksuj na średnich obrotach tylko kilka sekund. Mascarpone przełóż do misy z żółtkami i delikatnie wymieszaj do połączenia dużą łyżką.

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i 1 łyżką cukru, dodaj do masy z serka i żółtek i znowu delikatnie mieszaj łyżką zaganiając masę z dna miski ku górze.

Do zimnej kawy wlej amaretto i wymieszaj. Biszkopty z orzeszkami przełóż do miski i wymieszaj z 1 łyżką karobu. Kawą powoli polej biszkopty, co jakiś czas mieszaj lekko, aby całe nasiąknęły.

W szklankach lub pucharkach ułóż na przemian: masę tiramisu - biszkopty z orzechami - masę - biszkopty - masę. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem wierzch posyp karobem.









2 komentarze:

  1. Kocham tiramisu, ale wersji fit nie robiłam :) Do nadrobienia!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja wersja na pewno nie jest fit, ale raz się żyje ;)

      Usuń