Składniki:
(4 porcje)
Kluski:
- 120 g. mąki z niebieskiej kukurydzy Bluecorn + około 3 łyżek do podsypywania
- 100 g. mąki ziemniaczanej
- 200 ml. gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- 1/4 łyżeczki soli
Sos:
- 1 mała cukinia
- 10 szt. suszonych pomidorów w oleju
- 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 6 ząbków czosnku
- duża garść porwanych liści jarmużu
- 180 ml. śmietanki 30%
- sól, pieprz
- świeża bazylia do posypania
Obie mąki oraz sól wymieszaj w misce. Wlej gorącą (ale nie wrzącą wodę) oraz olej. Wymieszaj a gdy składniki się połączą wyłóż na blat i zagnieć gładkie ciasto.
Z ciasta obrywaj malutkie kawałeczki, rób kuleczki a następnie spłaszczaj je w palcach. Kluseczki kładź na posypaną mąką desce.
Zagotuj wodę i lekko ją posól.
W tym czasie przygotuj sos. Cukinię przekrój wzdłuż na 4 części, następnie posiekaj w plasterki. Suszone pomidory odsącz, pokrój w cienkie paski.
Na dużej patelni podgrzej olej z suszonych pomidorów. Wrzuć cukinię oraz posiekany w plasterki czosnek. Mieszaj i smaż na średniej mocy palnika około 4 minut. Dodaj suszone pomidory i jarmuż. po minucie wlej śmietankę i redukuj aż sos się zagęści. Dopraw solą i pieprzem.
Kluski wrzuć na gotującą się wodę i gotuj minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedź i wymieszaj z sosem. Posyp listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz