lutego 20, 2020

Kukurydziane kluski z cukinią i suszonymi pomidorami


Składniki:
(4 porcje)

Kluski:

  • 120 g. mąki z niebieskiej kukurydzy Bluecorn + około 3 łyżek do podsypywania
  • 100 g. mąki ziemniaczanej
  • 200 ml. gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 łyżeczki soli
Sos:
  • 1 mała cukinia
  • 10 szt. suszonych pomidorów w oleju
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 6 ząbków czosnku
  • duża garść porwanych liści jarmużu
  • 180 ml. śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia do posypania

Obie mąki oraz sól wymieszaj w misce. Wlej gorącą (ale nie wrzącą wodę) oraz olej. Wymieszaj a gdy składniki się połączą wyłóż na blat i zagnieć gładkie ciasto. 
Z ciasta obrywaj malutkie kawałeczki, rób kuleczki a następnie spłaszczaj je w palcach. Kluseczki kładź na posypaną mąką desce.
Zagotuj wodę i lekko ją posól.

W tym czasie przygotuj sos. Cukinię przekrój wzdłuż na 4 części, następnie posiekaj w plasterki. Suszone pomidory odsącz, pokrój w cienkie paski.

Na dużej patelni podgrzej olej z suszonych pomidorów. Wrzuć cukinię oraz posiekany w plasterki czosnek. Mieszaj i smaż na średniej mocy palnika około 4 minut. Dodaj suszone pomidory i jarmuż. po minucie wlej śmietankę i redukuj aż sos się zagęści. Dopraw solą i pieprzem.

Kluski wrzuć na gotującą się wodę i gotuj minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedź  i wymieszaj z sosem. Posyp listkami bazylii.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza