Lubicie pokrzywę? Ja wiosną zawsze o niej pamiętam i staram się jak najwięcej korzystać z jej walorów zdrowotnych. Przyrządzam sałatki i zupy, a ostatnio zrobiłam pastę kanapkową w postaci znanego wszystkim pesto :) Jesteście ciekawi jak smakuje? Koniecznie wypróbujcie póki pokrzywy jeszcze piękne i zielone! :)
Składniki:
- 1 opakowanie wafli ryżowych musli z algami morskimi, bananem i kokosem od Sonko
- 1/2 ogórka
- kilka rzodkiewek
- liście ulubionej sałaty
- szczypiorek
Pesto z pokrzywy
- duża garść listków świeżej pokrzywy
- 4-5 gałązek natki pietruszki
- 80 ml. oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki startego drobno parmezanu
- 3 łyżki łuskanego słonecznika
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Słonecznik upraż na suchej patelni i wystudź.
Wszystkie składniki na pesto umieść w wysokim naczyniu i blenduj na dużej mocy, aż otrzymasz jak najbardziej jednolitą papkę. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Teraz już tylko pozostało ozdabianie wiosennych lekkich kanapek. Wykorzystaj ogórka oraz nowalijki.
Smacznego :)
O paście z pokrzywy czytam pierwszy raz, ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! :)
Usuń