sierpnia 31, 2020

Zapiekanki z kurkami



Czy istnieje ktoś, kto nie lubi zapiekanek? To chyba niemożliwe 😄 Ja dzisiaj proponuję klasyczne zapiekanki z pieczarkami wzbogacić o kurki, na które wciąż mamy jeszcze sezon. Taka zapiekanka od razu staje się jakby bardziej luksusowa 😁

Składniki:
(2 porcje)

  • 1 bagietka
  • 50 g. świeżych kurek
  • 120 g. pieczarek mini
  • 1 cebula
  • 40 g. sera żółtego
  • 40 g. mozzarelli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • ketchup i listki bazylii do podania

Kurki oczyść, większe sztuki podziel na pół. Na patelni rozpuść masło i podsmaż szybko kurki na dużym ogniu. Posól i popieprz, wyłóż na talerz.

Pieczarki mini przekrój na pół. Na patelnię po kurkach wlej oliwę, zeszklij posiekaną cebulę a następnie wrzuć pieczarki i smaż, aż nieco zmiękną. Dopraw solą i pieprzem.

Ser żółty oraz mozzarellę zetrzyj na tarce i połącz ze sobą.

Koncentrat pomidorowy wymieszaj z miodem i dopraw solą.

Bagietkę przekrój wzdłuż na pół, posmaruj obie połowy przygotowanym koncentratem. Ułóż połowę sera, na to pieczarki a na nie resztę sera. Piecz w 200°C przez 10 minut.
Wyjmij zapiekanki z piekarnika, na wierzch wyłóż kurki i zapiekaj jeszcze 5 minut.

Życzę smacznego chrupania!





1 komentarz:

  1. Zapiekanka z kurkami... niby brzmi dziwnie, ale w smaku jest naprawdę fajna. Jeszcze ta mozzarella i bazylia. Jednym słowem zapiekanka na bogato;)

    OdpowiedzUsuń