Czy istnieje ktoś, kto nie lubi zapiekanek? To chyba niemożliwe 😄 Ja dzisiaj proponuję klasyczne zapiekanki z pieczarkami wzbogacić o kurki, na które wciąż mamy jeszcze sezon. Taka zapiekanka od razu staje się jakby bardziej luksusowa 😁
Składniki:
(2 porcje)
- 1 bagietka
- 50 g. świeżych kurek
- 120 g. pieczarek mini
- 1 cebula
- 40 g. sera żółtego
- 40 g. mozzarelli
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- ketchup i listki bazylii do podania
Kurki oczyść, większe sztuki podziel na pół. Na patelni rozpuść masło i podsmaż szybko kurki na dużym ogniu. Posól i popieprz, wyłóż na talerz.
Pieczarki mini przekrój na pół. Na patelnię po kurkach wlej oliwę, zeszklij posiekaną cebulę a następnie wrzuć pieczarki i smaż, aż nieco zmiękną. Dopraw solą i pieprzem.
Ser żółty oraz mozzarellę zetrzyj na tarce i połącz ze sobą.
Koncentrat pomidorowy wymieszaj z miodem i dopraw solą.
Bagietkę przekrój wzdłuż na pół, posmaruj obie połowy przygotowanym koncentratem. Ułóż połowę sera, na to pieczarki a na nie resztę sera. Piecz w 200°C przez 10 minut.
Wyjmij zapiekanki z piekarnika, na wierzch wyłóż kurki i zapiekaj jeszcze 5 minut.
Życzę smacznego chrupania!
Zapiekanka z kurkami... niby brzmi dziwnie, ale w smaku jest naprawdę fajna. Jeszcze ta mozzarella i bazylia. Jednym słowem zapiekanka na bogato;)
OdpowiedzUsuńZapiekanki z kurkami jeszcze nie miałam okazji próbować, ale na pewno chętnie sprawdzę przepis, bo moje dzieci uwielbiają zapiekanki :)
OdpowiedzUsuń