września 18, 2020

Zupa kukurydziana z krewetkami



Składniki:

(2 porcje)

  • 2 kolby kukurydzy
  • 2 większe ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 szkl. wywaru warzywnego
  • 1/4 szkl. śmietanki 30-36%
  • 1/4 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki nasion kolendry
  • 10 surowych krewetek tygrysich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Krewetki obierz, usuń jelita, 4 sztuki pozostaw z ogonkiem i odłóż

Z kolb zetnij nożem ziarna kukurydzy. W garnku rozpuść masło, wrzuć posiekane 2 ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę cebulę oraz kukurydzę. Dorzuć rozgniecione w moździerzu kolendrę i kmin. Smaż około 5 minut, aż zacznie się lekko przypalać. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i wlej bulion. Gotuj pod pokrywką na wolnym ogniu przez 30 minut.

Do zupy wlej śmietankę i zagotuj. Zupę zblenduj na krem. Dopraw solą i pieprzem, wrzuć 6 obranych krewetek i podgrzewaj jeszcze 3 minuty.

Na patelni, z dodatkiem oliwy i plasterków czosnku, obsmaż odłożone krewetki (po 1 minucie z każdej strony). Oprósz solą i pieprzem.

Zupę rozlej do misek, dołóż po 2 sztuki smażonych krewetek i posyp natką pietruszki.





1 komentarz:

  1. Świetny przepis - bardzo ciekawe zestawienie smakowe. I do tego piękne zdjęcia <3

    OdpowiedzUsuń