grudnia 16, 2020

Świąteczne pierniczki



W zasadzie jest to przepis na piernik czy pierniki dojrzewające. Zwykle po zrobieniu ciasta trzymam je w lodówce od 2 do 4 tygodni. W tym roku, z braku czasu ciasto leżakowało w chłodzie tylko 4 doby ;) Pierniczki wyszły pyszne i polecam każdemu na święta, jeśli ma trochę mniej czasu :)


Składniki:

  • 1 szkl. miodu (np. wielokwiatowego)
  • 1/4 szkl. cukru
  • 130 g. masła
  • 500 g. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1/4 szkl. mleka
  • 2 małe jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 30 g. przyprawy do piernika

Lukier:

  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 białko



Masło rozpuść. Dodaj miód i cukier, mieszaj aż cukier się rozpuści. Całość doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Ostudź.

Mąkę wymieszaj z przyprawą do piernika i kakao.

Sodę rozpuść w mleku.

Do mąki wlej sodę i wystudzony miód. Dodaj jajka (w temperaturze pokojowej). Wymieszaj ciasto, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto umieść najlepiej w szklanej misce. Przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4 doby.

Ciasto wyłóż na stolnicę i chwilę wyrabiaj. Podziel na kilka części. Każdą rozwałkowuj na grubość 5 mm. podsypując mąką. Wykrawaj foremką gwiazdki lub inne kształty.

Pierniczki układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170°C przez 6-7 minut (aż wyrosną, lekko zbrązowieją z wierzchu i od spodu). Wyjmij i wystudź. 

Lukier: Cukier puder wsyp do miseczki, dodaj białko jaja i miksuj mikserem przez 2 minuty. Miseczkę przykryj np. talerzykiem i odstaw lukier na 12 godzin (w temperaturze pokojowej). Lukier przełóż do rękawa cukierniczego, odetnij z niego samą końcówkę. Ozdabiaj pierniczki i odstaw na 1 godzinę do zastygnięcia lukru.

Pierniczki przechowuj w zamkniętym pojemniku.



5 komentarzy: