Dziś zapraszam na obiad makaronowy. Ja uwielbiam makarony, mogę je jeść na milion sposobów i z najrozmaitszymi dodatkami. Pappardelle z jarmużem to pomysł na szybkie wegetariańskie danie. Ilość masła jest w nim spora, ale nie bójcie się tego, makarony uwielbiają masło i są wtedy przepyszne :)
Składniki:
(2 porcje)
- 200 g. makaronu pappardelle
- 2 garście porwanego na kawałki jarmużu
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek masła
- 4 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z 1/4 cytryny
- płatki parmezanu do posypania
- sól, pieprz
Makaron ugotuj al dante w osolonej wodzie. Odcedź (zachowaj około 1/2 szklanki wody z gotowania) i trzymaj w cieple.
Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, dodaj posiekany w plasterki czosnek i smaż pół minuty. Dorzuć na patelnię jarmuż, mieszaj co chwilę i podsmażaj na mniejszym ogniu przez 2 minuty.
Wlej sok i dodaj skórkę z cytryny. Jarmuż dopraw solą i pieprzem. Na patelnię wyłóż ciepły makaron i wlej wodę z jego gotowania. Zwiększ moc palnika na dużą. Gdy makaron zacznie się mocno gotować dodaj do niego 4 łyżki zimnego masła, mieszaj i cały czas podgrzewaj na dużym ogniu.
Gdy masło sie rozpuśći i utworzy się gęsty sos maślany, makaron jest gotowy.
Podawaj go od razu, posypany serem typu parmezan.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz