lutego 13, 2021

Pappardelle z jarmużem w sosie maślano-cytrynowym



Dziś zapraszam na obiad makaronowy. Ja uwielbiam makarony, mogę je jeść na milion sposobów i z najrozmaitszymi dodatkami. Pappardelle z jarmużem to pomysł na szybkie wegetariańskie danie. Ilość masła jest w nim spora, ale nie bójcie się tego, makarony uwielbiają masło i są wtedy przepyszne :)


Składniki:

(2 porcje)

  • 200 g. makaronu pappardelle
  • 2 garście porwanego na kawałki jarmużu
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek masła
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1/4 cytryny
  • płatki parmezanu do posypania
  • sól, pieprz



Makaron ugotuj al dante w osolonej wodzie. Odcedź (zachowaj około 1/2 szklanki wody z gotowania) i trzymaj w cieple.

Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, dodaj posiekany w plasterki czosnek i smaż pół minuty. Dorzuć na patelnię jarmuż, mieszaj co chwilę i podsmażaj na mniejszym ogniu przez 2 minuty.

Wlej sok i dodaj skórkę z cytryny. Jarmuż dopraw solą i pieprzem. Na patelnię wyłóż ciepły makaron i wlej wodę z jego gotowania. Zwiększ moc palnika na dużą. Gdy makaron zacznie się mocno gotować dodaj do niego 4 łyżki zimnego masła, mieszaj i cały czas podgrzewaj na dużym ogniu.
Gdy masło sie rozpuśći i utworzy się gęsty sos maślany, makaron jest gotowy.

Podawaj go od razu, posypany serem typu parmezan.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz