lipca 13, 2021

Cukiniowa szakszuka z kozim serem

Cukiniowa szakszuka z kozim serem


W dzisiejszym śniadaniu mam to co lubię najbardziej. Są i warzywa, są jajka, no i kozi ser. Jednak nie jest to klasyczna szakszuka, gdyż jak wiesz w kuchni kocham kombinować ze składnikami i eksperymentować jeśli chodzi o połączenia smakowe. Ta wersja szakszuki bardzo mi posmakowała. A jak będzie z Tobą? Daj koniecznie znać po jej konsumpcji! :)


Spróbuj też pysznej:



Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!


e-book kulinarny zero wastetła fotograficzne ręcznie malowane



Składniki (2porcje):

  • 400 g. cukinii
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g. sera dojrzewającego koziego twardego
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2-3 jajka
  • 150 ml. wody
  • 1 łyżka oleju 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Cukiniowa szakszuka z kozim serem



Cukinię pokrój w małą kostkę, razem ze skórką.

Cebulę posiekaną z kostkę szklij na oleju 2 minuty. Dodaj plasterki czosnku i smaż jeszcze minutę.
Wrzuć cukinię i posól, smaż przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodaj wędzoną paprykę oraz kmin dobrze rozgnieciony w moździerzu. Wlej wodę, przykryj patelnię pokrywką i duś 4 minuty. 

Odkryj zawartość patelni, dodaj kukurydzę i natkę (trochę pozostaw do posypania gotowej szakszuki). Wymieszaj i dopraw pieprzem oraz solą jeśli potrzeba.
Gdy 1/3 płynu odparuje, rozłóż na cukinii pokrojony w kostkę kozi ser. Zrób wgłębienia i wbij w nie jajka. Smaż aż białka się zetną, a żółtka pozostaną nadal płynne (możesz przykryć patelnię pokrywką, co przyspieszy ścinanie jajek).
Przed podaniem posyp resztą natki pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz