Mam świetną opcję dla smakoszy krokietów. Od teraz możecie je jeść również na słodko! Czemu nie, prawda? Myślę, że jest to także super pomysł na przyjęcie urodzinowe dla dzieci czy ogólnie jako obiad na słodko. Ja nadziałam moje krokiety czereśniami, ponieważ teraz mamy sezon, ale można kombinować i wypróbowywać inne owoce do tego dania.
A jeśli bardzo lubisz naleśniki te klasyczne, jak i amerykańskie to mam dla Ciebie kilka innych propozycji:
- BANANOWE NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI TRUSKAWKAMI
- ZIELONE NALEŚNIKI Z BUDYNIEM WANILIOWYM
- PANCAKES MAJONEZOWE
- NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU
- PANCAKES NA ZSIADŁYM MLEKU
- MINI PANCAKES Z CZEKOLADĄ
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (4 sztuki):
- 300 ml. mleka
- 200 g. mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 łyżki oleju do smażenia
Nadzienie:
- 400 g. wypestkowanych czereśni
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Panierka:
Mleko zmiksuj z mąką, jajkami, cukrem i cukrem waniliowym.
Dużą patelnię rozgrzej mocno i posmaruj odrobiną oleju. Usmaż 4 naleśniki. Powinno zostać trochę ciasta naleśnikowego. Dodaj do niego 2-3 łyżki zimnej wody i wymieszaj.
Czereśnie wrzuć do garnka. Wymieszaj z cukrem i wiórkami. Smaż na średniej mocy palnika, aż zmiękną i puszczą trochę soku.
Składniki na panierkę wymieszaj w misce.
Na naleśniki nakładaj czereśnie z kokosem i zwijaj jak klasyczne krokiety. Obtaczaj w pozostałym cieście, a następnie w panierce kokosowej. Smaż na pozostałym oleju do zrumienienia z każdej strony.
Oryginalnie i apetycznie :)
OdpowiedzUsuń