Dawno nie było tutaj wypieków więc szybciutko to naprawiam! Bardzo prosta i szybka tarta już w jesiennym klimacie. Gruszki i nutella - przecież to najbardziej pożądany duet na zimniejsze popołudnia i wieczory :)
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (6 porcji):
- 300 g. ciasta francuskiego
- 3 twardsze gruszki konferencja
- 30 g. cukru brązowego
- 2 duże łyżki nutelli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka mąki pszennej
Gruszki obierz i przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne. Połóż przekrojoną stroną na deskę i pokrój wzdłuż na cienkie plasterki, zostawiając w całości cieńszy koniec gruszki (tam gdzie było ogonek owocu). W ten sposób wszystkie plasterki trzymają się razem.
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Ciasto zlep w kulę. Rozwałkuj na blacie okrąg, podsypując ciasto mąką. Przełóż do formy na tartę o średnicy 25-26 cm tak, aby brzegi ciasta wychodziły poza blaszkę.
Na cieście rozsmaruj nutellę, a na niej ułóż gruszki brzuszkami do góry, rozchyl plasterki na boki. Gruszki posyp cukrem brązowym. Ciasto spoza formy zakłóż na gruszki i dociśnij. Całość oprósz cynamonem.
Piecz przez 30 minut.
Zachwyciłam się Twoją tartą, przepiękna :)
OdpowiedzUsuńCześć! :) Bardzo mi miło to czytać :)
Usuń