grudnia 21, 2021

Pasztet jaglany z warzywami

Pasztet wegetariański


Kocham mięsne pasztety, ale od czasu do czasu lubię też upiec całkowicie wegetariański. Taki pasztet jaglany z warzywami świetnie sprawdzi się na święta :)


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (10 porcji):

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 650 ml słonego bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 10 cm kawałek pora
  • 4 pieczarki
  • 50 ml oleju + do posmarowania foremki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej + do posypania foremki
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka listków tymianku
  • 1 łyżeczka posiekanego lubczyku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz

Pasztet wegetariański


Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj starte na tarce marchewkę i pietruszkę, posiekany por i pokrojone w kostkę pieczarki. Posyp solą i smaż, aż warzywa zmiękną i lekko się zarumienią.


Kaszę wypłucz w zimnej wodzie i odcedź. Przełóż do garnka i zalej gorącym bulionem. Gotuj pod przykryciem 17 minut. W czasie gotowania nie mieszaj kaszy.


Po ugotowaniu kaszę przełóż do kielicha blendera. Dodaj warzywa, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, lubczyk, sos sojowy i gałkę muszkatołową. Zblenduj na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj z jajkiem i bułką tartą.


Keksówkę o wymiarach około 9 x 19 cm posmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Nadmiar bułki pozostaw na dnie blaszki. Masę przełóż do foremki.

Piecz w 180°C przez 45 minut. Wystudź w keksówce.





1 komentarz:

  1. Ale smakowicie wygląda ten pasztet. Na pewno wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń