grudnia 06, 2021

Torcik truflowy



To deser wręcz idealny na Boże Narodzenie. Mocno czekoladowy o cudownej konsystencji trufli...


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (10 porcji):

  • 50 g. masła
  • 70 g. herbatników kakaowych
  • 200 g. cukierków trufli
  • 250 g. gorzkiej czekolady
  • 300 g. śmietanki 30%
Wierzch
  • 5 szt. cukierków trufli
  • wiórki gorzkiej czekolady
  • posypka czekoladowa




Spód tortownicy o średnicy 18 cm. wyłóż papierem do pieczenia (ja wycięłam z papieru długie paski i przymocowałam je również do obręczy tortownicy).

Herbatniki pokrusz na jak najmniejsze okruszki. Masło roztop i wlej do herbatników. Całość wymieszaj dokładnie ręką. Wsyp spód do tortownicy i ugniataj dłonią zakrywając dokładnie dno. Wstaw do lodówki do stężenia spodu.

Do średniego garnka wlej śmietankę. Dodaj czekoladę połamaną na małe kawałeczki oraz pokrojone cukierki. Podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy cukierki i czekolada rozpuszczą się i masa będzie jednolita, odstaw ją na 10 minut. Po tym czasie wylej masę truflową na stężały spód i wstaw ponownie do lodówki.

Gdy masa sie trochę zetnie ozdób wierzch torcika cukierkami i czekoladą. Wstaw do lodówki na 8 godzin.





1 komentarz:

  1. Banalnie proste - dopiero jak się przeczyta przepis :) - kradnę na stałe do domu

    OdpowiedzUsuń