lutego 05, 2022

Grillowany łosoś z dzikim ryżem

Grillowany łosoś z dzikim ryżem


Pyszny i zdrowy obiad w zaledwie 20 minut. Łososia możesz również usmażyć na zwykłej patelni, a do sałatki wrzucić więcej ulubionych warzyw.


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (2 porcje):

  • 2 łyżki sosu Ponzu od Kikkoman
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka syropu daktylowego
  • 2 filety z łososia po 150 g.
  • 100 g. dzikiego ryżu
  • 5-6 rzodkiewek
  • 1/2 ogórka
  • 2 garście ulubionej sałaty
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • sezam i szczypiorek do posypania


Grillowany łosoś z dzikim ryżem


Filety z łososia obtocz w oleju i oprósz solą oraz pieprzem.

Ryż gotuj przez 20 minut, odcedź.

Sos Ponzu wymieszaj w miseczce z syropem daktylowym i skórką z cytryny.

Łososia zgrilluj z każdej strony na patelni grillowej (lub zwykłej).

Na talerzach rozłóż ryż wymieszany z 1 łyżką przygotowanego dressingu. Dodaj sałatę, plasterki ogórka i rzodkiewki oraz grillowanego łososia. Rybę oraz sałatkę polej dressingiem. Opcjonalnie posyp szczypiorkiem i sezamem.

*Wpis powstał we współpracy reklamowej z marką Kikkoman.


1 komentarz: