lutego 25, 2022

Lasagne na cieście francuskim

Lasagne na cieście francuskim


Dziś małe połączenie kuchni włoskiej i francuskiej. Lagagne, w której nie ma makaronu? Tak! Właśnie coś takiego sobie wymyśliłam i wcieliłam mój pyszny plan w życie :) Ale to było dobre! 


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!



Składniki (6 porcji):

  • 450 g. ciasta francuskiego (3 płaty o wymiarach około 30/18 cm.)
  • 650 g. mielonego mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 1 czubata łyżka oregano
  • 250 ml. wody
  • 400 g. krojonych pomidorów z puszki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 300 g. startej mozzarelli
  • 1 małe jajko
  • sól, pieprz

Lasagne na cieście francuskim



Jeśli nie masz akurat formy do pieczenia o wymiarach 30/18 cm. możesz wziąć krótszą ale za to troszkę szerszą. Płaty ciasta francuskiego możesz sztukować, niekoniecznie muszą to być płaty w jednym kawałku :)

Na duża patelnię wlej 2 łyżki oleju. Wrzuć drobno posiekana cebulę i smaż 3-4 minuty aż trochę zmięknie. Dodaj przeciśnięty czosnek, posiekaną drobniutko paprykę oraz starte na tarce marchewkę i pietruszkę. Posyp 1/2 łyżeczką soli, mieszaj i smaż na średnim ogniu 5 minut.

Zdejmij warzywa z patelni i wlej na nią 2 łyżki oleju. Dodaj mięso mielone i smaż, od czasu do czasu mieszając około 10 minut. Dodaj następnie do mięsa usmażone wcześniej warzywa, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, wodę i oregano. Wymieszaj i przykryj patelnię pokrywką. Duś na małym ogniu, od czasu do czasu zamieszaj, przez 30 minut. Zdejmij pokrywkę i smaż jeszcze 5 minut. Dopraw mięso solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzej do 190°C.

Spód formy do zapiekania posmaruj olejem i połóż ciasto francuskie. Rozłóż na nim połowę mięsa i posyp 1/3 mozzarelli. Ułóż drugi płat ciasta i rozłóż resztę mięsa. Posyp kolejną porcją sera. Na wierzchu ułóż ostatni płat ciasta i natnij go nożem porcując lasagne na 6 kawałków. Posmaruj ciasto rozbełtanym jajkiem i posyp resztą mozzarelli.

Piecz lasagne przez 25 minut do zrumienienia. Jeśli będzie się zbyt szybko rumienić od góry, przełóż ją na najniższy poziom piekarnika.



5 komentarzy:

  1. Zawsze robiłam lazanię tradycyjną z płatami makaronu i sosem beszamelowym.
    Skusiłam się na lazanię z przepisu i nie zawiodłam się. Robi się szybciej, nie jest taka ciężka jak z makaronem i jest pyszna. Polecam
    Często korzystam z Pani przepisów i lubię mieć w formie papierowej, czy byłaby możliwość dodania funkcji drukuj.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie bardzo, że mój pomysł spodobał się Pani :) Niestety nie mam takiej możliwości na bloggerze...

      Usuń
  2. Bardzo dobry pomysł z przystrojeniem bazylią. Niby taki szczegół, a danie zaraz smaczniej wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, w końcu jedzenie ma cieszyć także oczy :)

      Usuń
  3. Casino Game For Sale by Hoyle - Filmfile Europe
    › casino-games gri-go.com › casino-games 출장안마https://febcasino.com/review/merit-casino/ casino-games › casino-games Casino Game for sale by Hoyle on Filmfile 토토 사이트 Europe. Free shipping for 출장안마 most countries, no download required. Check the deals we have.

    OdpowiedzUsuń