marca 03, 2022

Kotlety drobiowe w cieście

Kotlety drobiowe w cieście


Kotlety "schabowe" z kurczaka są bardzo powszechne i każdemu znane. Wystarczy jednak zmienić tylko sposób panierki, by cieszyć się kotletami drobiowymi w innym ciekawym wydaniu. Cienkie kotlety zanurzyłam w cieście ziołowym. Danie robi się bardzo szybko i jest przepyszne. Polecam każdemu, komu znudził się już klasyczny kotlet w bułce tartej :)


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!



Składniki (4 porcje):

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/4 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Kotlety drobiowe w cieście


Filety z kurczaka przekrój po grubości na pół. Powstaną 4 cienkie kotlety, które polej oliwą z oliwek, posyp tymiankiem i oprósz solą oraz pieprzem. Rozetrzyj przyprawy z każdej strony kotletów.

Do miski wlej mleko, dodaj jajko, śmietanę, mąkę kukurydzianą i 2 łyżki mąki pszennej. Wsyp posiekaną natkę i koperek. Wymieszaj trzepaczką.

W 2 łyżkach pozostałej mąki pszennej obtocz kotlety z obu stron, a następnie zanurzaj je w cieście ziołowym. Smaż na dużej patelni z dobrze rozgrzanym olejem, na średniej mocy palnika. Gdy kotlety będą miały ładny złoty kolor, przewróć je na drugą stronę i zrumień tak samo.

Kotlety w cieście podawaj z czym najbardziej lubisz np. z ziemniakami, kaszą czy ryżem oraz dodatkiem warzyw.



2 komentarze:

  1. Pysznie przyrządzony filet. <3
    Z przyjemnością wykorzystam przepis jeśli można.

    OdpowiedzUsuń