lipca 25, 2022

Pudding ryżowy z owocami lata



Tylko kilka prostych składników, aby cieszyć się pysznym zdrowym śniadaniem. Ten pudding rozpływa się w ustach, a dodać do niego możesz swoje ulubione owoce.


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (1 porcja):

  • 50 g. ryżu krótkoziarnistego (arborio lub bomba)
  • 1 płaska łyżeczka masła
  • szczypta soli
  • 500 ml. mleka
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu (lub innego słodzidła)
  • owoce lata do podania (maliny, porzeczki, porzeczkoagrest itp.)




Do garnka wsyp ryż i chwilę podgrzewaj co chwilę mieszając, aż zrobi się ciepły i zacznie delikatnie pachnieć. Dodaj masło i wymieszaj, aby obtoczyło każde ziarenko ryżu.
Dodaj sól i wlej mleko. Zagotuj, a następnie zmniejsz moc palnika i kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu przez 40 minut (bez przykrycia garnka pokrywką). Co chwilę zamieszaj ryż.

Gotowy pudding posłodź wedle uznania i podawaj z sezonowymi owocami.



1 komentarz:

  1. Prosty a jednocześnie bardzo pyszny deser. Każdy może zrobić z ulubionymi owocami. :)

    OdpowiedzUsuń