grudnia 16, 2022

Orzechowiec

Orzechowiec


To ciasto z orzechami będzie idealne na święta. Miodowe blaty ciasta przyjemnie miękną pod wpływem ciepłej budyniowej masy, natomiast wierzch z orzeszków pozostaje przyjemnie chrupiący.


Składniki (około 25 porcji):

  • 250 g. mąki pszennej tortowej
  • 250 g. mąki krupczatki
  • 70 g. cukru pudru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 200 g. masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki ciepłego mleka
Krem budyniowy:
  • 550 ml. mleka
  • 1 żółtko
  • 30 g. mąki pszennej
  • 30 g. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 90 g. cukru
  • 50 g. masła
Wierzch:

  • 100 g. masła
  • 80 g. cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 200 g. łuskanych orzechów włoskich
  • 100 g. łuskanych orzechów ziemnych

Orzechowiec



Obie mąki na ciasto wymieszaj z sodą i cukrem pudrem. Dodaj jajka, masło pokrojone w kostkę i miód wymieszany z ciepłym mlekiem. Zagnieć gładkie ciasto i podziel je na 3 równe części.


Orzechy na wierzch posiekaj na drobniejsze kawałki. Na patelni rozpuść masło z cukrem i miodem. Wsyp orzechy i smaż je 6 minut często mieszając. Odstaw do przestudzenia.


Piekarnik rozgrzej do 180°C.


Każdy kawałek ciasta kolejno rozwałkowuj na kwadrat 25x25 cm i kładź na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dwa pierwsze blaty piecz 8-10 minut aż ciasto się zezłoci. Ostatni blat przed pieczeniem pokryj równomiernie smażonymi w miodzie orzechami i piecz około 7 minut. Po wyjęciu z pieca wystudź każdy z blatów.


Z mleka odlej 200 ml i wymieszaj w nim żółto oraz obie mąki. Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlej mieszankę mąki i energicznie mieszaj aby w budyniu nie powstały grudki. Budyń gotuj minutę po czym od razu gorącym przełóż wystudzone blaty ciasta. Na wierzchu powinien znaleźć się placek z orzechami.


Ciasto pozostaw do wystudzenia i włóż na noc do lodówki.




1 komentarz: