Wielkanoc tuż tuż! Czas pomyśleć o słodkościach na świąteczny stół. Ja mam dla Was 2 w 1 - i słodkości i ozdobę stołu ;) Zielone i wiosenne babeczki zajączki. W środku schowany jest pyszny krem i słodki dżem.
Macie ochotę na więcej babeczek? ↓
- Babeczki cytrynowo-borówkowe
- Kruche babeczki z kremem i truskawkami
- Kokosowe babeczki z wiśniami
- Babeczki z mietą i rabarbarem
- Wielkanocne babeczki majonezowe
Składniki (9 sztuk):
- 150 g. świeżego szpinaku
- 3 jajka
- 100 g. cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szkl. oleju rzepakowego
- 180 g. mąki pszennej
- 30 g. mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- skórki otarte z połówki cytryny i połówki pomarańczy
Krem:
- 250 g. schłodzonej śmietanki 36%
- 200 g. schłodzonego serka mascarpone
- 50 g. cukru pudru
Oraz:
- ok. 5 łyżeczek ulubionego dżemu
- cukrowe oczka
- żelki paski o smaku jabłkowym
Szpinak umyj i dobrze osusz. Włóż do wąskiego i wysokiego naczynia, wlej olej i zmiksuj dokładnie blenderem, aż powstanie gładki zielony sos.
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Całe jajka wbij do misy miksera. Dosyp cukier i cukier waniliowy. Miksuj na najwyższych obrotach około 5 minut, masa stanie się jasna i puszysta. Do ubitych jaj wlej szpinak i dodaj skórki z cytrusów. Krótko zmiksuj.
Dodaj w dwóch partiach wcześniej przesiane przez sito i wymieszane z proszkiem do pieczenia obie mąki, wymieszaj delikatnie szpatułką, aż ciasto będzie jednolite. Ciasto rozłóż do foremek na babeczki (najlepiej silikonowych, wtedy można je łatwo wyciągnąć) do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut do tzw. suchego patyczka.
Odczekaj 10 minut, a następnie wyjmij babeczki z foremek i wystudź na metalowej kratce.
Z babeczek zetnij wyrośnięte górki, z których wyskrob zielone ciasto i pokrusz. Wyskrob jeszcze trochę ciasta ze środka babeczek i nałóż we wgłębienia po trochę dżemu.
Schłodzoną śmietankę i mascarpone włóż do misy miksera, dodaj cukier i ubijaj na wysokich obrotach aż krem będzie sztywny. Uważaj żeby nie przebić masy, bo krem się zwarzy.
Krem przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na babeczki z dżemem. Krem obsyp dokładnie zielonymi okruchami ciasta.
Z zielonych żelków wytnij nożyczkami uszka zająców i wbij je głęboko w babeczki. Udekoruj oczkami. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
Zaskoczę wszystkich na Wielkanoc!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować, wyglądają genialnie :D
OdpowiedzUsuń