lipca 28, 2021

Dutch baby z jagodami

pieczony naleśnik dutch baby z jagodami


Póki są jagody, musiałam koniecznie zrobić z nimi tego pieczonego naleśnika. Rzadko jadam śniadania na słodko, nie licząc owsianki czy jaglanki. Dziś jednak te jagody w dutch baby były idealnym śniadaniem :)

Masz ochotę na więcej jagodowych inspiracji? Wypróbuj zatem:



Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!



Składniki (1 porcja):
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 70 g. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 130 ml. mleka
  • duża garść świeżych jagód


pieczony naleśnik dutch baby z jagodami


Jajko zmiksuj z mlekiem, mąką, cukrem i cukrem waniliowym.
Piekarnik rogrzej do 220°C. W trakcie rozgrzewania włóż niewielkie naczynie do zapiekania (żeliwna patelnia lub inne) do piekarnika.

Po rozgrzaniu wyjmij ostrożnie naczynie i wlej masę naleśnikową. Na ciasto wsyp jagody.
Wstaw z powrotem do pieca i piecz na środkowym poziomie, grzanie góra-dół przez 15 minut lub do ładnego wyrośnięcia i zrumienienia naleśnika.

2 komentarze:

  1. Muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! Póki są świeże najlepsze jagody :) Smacznego życzę!

      Usuń