listopada 05, 2021

Muffinki z cukinii

Muffinki z cukinii


Super pomysł na przemycenie warzywa do deseru. Muffinki dzięki cukinii są nie tylko pysznie wilgotne i mięciutkie. Takie wypieki doskonale maskują użycie w nich warzywa! Spróbuj, a nie pożałujesz! :)

Lubisz babeczki i muffinki? Polecam Ci poniższe przepisy:

  1. BABECZKI CHERRY W CZEKOLADZIE
  2. CYNAMONKI
  3. MUFFINKI DYNIOWE W PISTACJOWYM LUKRZE
  4. MAJONEZOWE BABECZKI W CYTRYNOWYM LUKRZE
  5. MUFFINY CEBULOWO-MAKOWE
  6. KOKOSOWE BABECZKI Z WIŚNIAMI
  7. BABECZKI CYTRYNOWO-BORÓWKOWE


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (12 sztuk):

  • 200 g. startej na dużych oczkach cukinii (ze skórką)
  • 4 łyżki oleju
  • 150 ml. mleka
  • 1 jajko
  • 80 g. drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 150 g. mąki pszennej
  • 70 g. suszonych fig
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Muffinki z cukinii


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę na babeczki wyłóż dwunastoma papierowymi papilotkami.

W misce wymieszaj mleko z olejem i żółtkiem. Dodaj posiekane drobno suszone figi oraz startą cukinię. Wymieszaj.

Białko ubij na sztywno. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i połącz z cukrem oraz cukrem waniliowym. Suche składniki wsyp do miski z mokrymi i krótko wymieszaj. Dodaj pianę z białka i delikatnie połącz z ciastem.

Ciasto rozłóż do papilotek do 3/4 ich wysokości. Wierzch posyp cukrem trzcinowym. Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 20 minut.



1 komentarz: